Wereldprimeur in radartechnologie

Wereldprimeur in radartechnologie

Vlaams-Brabant en VUB zetten grote stap richting innovatieve gebouwinspectie

Na twee jaar toegewijd onderzoek en ontwikkeling onder leiding van de VUB is er een doorbraak binnen het INTOWALL-project. Het initiatief had ​ tot doel de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen en hun energie-efficiëntie te verhogen. Geleid door onderzoeksgroep Electronics & Informatics (ETRO) aan de VUB werd hiervoor een revolutionaire radartechnologie voor gebouwinspectie ontwikkeld, genaamd transient radar method (TRM).

 

Innovatie in radartechnologie

In een wereldprimeur maakt de nieuwe technologie het mogelijk om met ongekende precisie de dichtheid van glaswol in spouwmuren te meten, zonder daarvoor invasieve methodes te moeten gebruiken. “Deze vooruitgang belooft niet alleen de nauwkeurigheid van isolatiebeoordelingen te verbeteren, maar draagt ook bij aan de ambitie om tegen 2050 een CO2-neutrale status te bereiken.” zegt Professor Johan Stiens van ETRO.

“De provincie Vlaams-Brabant is een innovatieve regio. De belangrijkste grondstof voor deze innovatie is kennis. Die kan gevonden worden op de universiteiten, hogescholen, bedrijven, maatschappelijke actoren”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie van de provincie Vlaams-Brabant. “Wij koesteren deze innovatie via Smart Hub Vlaams-Brabant en investeren mee in vernieuwende projecten."

Demo van de InToWall radartechnologie op het Green Energy Park. Vlnr: Professor Johan Stiens, Ali Pourkazemi, Ashkan Zarghami en Iliya Hakani. Foto K. Stein
Demo van de InToWall radartechnologie op het Green Energy Park. Vlnr: Professor Johan Stiens, Ali Pourkazemi, Ashkan Zarghami en Iliya Hakani. Foto K. Stein

Unieke demonstratie

Met het oog op de toekomst is het projectteam gericht op het verder verfijnen van de technologie om een breed scala aan isolatiematerialen en bouwelementen in kaart te brengen. Dit vooruitzicht op uitbreiding en toepassing op grotere schaal benadrukt de eindeloze mogelijkheden. In het kader van het FTI Brussel Festival, zal de mijlpaal van het INTOWALL-project gevierd worden. Op 18 maart 2024 om 12u00 werd er een unieke demonstratie gegeven voor media, bedrijven en stakeholders die de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van groene technologieën en energie-efficiëntie op de voet opvolgen.

Daarnaast nodigt het projectteam potentiële partners uit om bij te dragen aan en deel te nemen aan deze baanbrekende onderneming. Door samenwerking kunnen we de bouwsector transformeren naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.

Meer info InToWall: InToWall - Smart Hub Vlaams-Brabant

 

Datum en locatie van de demo

18 maart 2024 12u00, Z.1. Researchpark 120, 1731 Zellik

We verheugen ons op uw aanwezigheid en de mogelijkheid om samen te werken aan een duurzame toekomst.


Contact:

Prof.Dr.Ir. Johan Stiens: [email protected]

Gedeputeerde Ann Schevenels, 0497 54 63 39, [email protected]


ETRO

De vakgroep ETRO loopt voorop als het gaat om baanbrekende innovaties en ruimdenkend onderwijs. Met een kritische massa van +150 onderzoekers van over de hele wereld., staan we bekend om ons vermogen om nieuwe dingen uit te proberen, om out-of-the-box te denken, om onze kosmopolitische houding, ons teamwerk en om ons enthousiasme om gloednieuwe R&D-gebieden te betreden. Samen met ons internationale partnernetwerk hebben we een aantrekkelijk ecosysteem gecreëerd waar ondernemerschap en interdisciplinariteit centraal staan. 

https://www.etrovub.be/

 

Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

www.vub.be

 

Provincie Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant is de motor achter tal van initiatieven in haar streek. Als bestuursniveau tussen de gemeenten en Vlaanderen is ze groot genoeg om veel te doen en klein genoeg om veel te betekenen. Vaak is ze de stille kracht achter de schermen, die met kennis van zaken en de streek oplossingen aanreikt voor uitdagingen die gemeentegrenzen overschrijden. Als straffe streekmotor zet de provincie Vlaams-Brabant dingen in gang en creëert ze ruimte om te bloeien, te bewegen, te beleven en te bewaren wat waardevol is.

www.vlaamsbrabant.be

 

Green Energy Park  

Green Energy Park vzw is opgericht in een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel en het Universitair Ziekenhuis Brussel.  Als strategisch Proeftuincentrum, gelegen in het Researchpark van Zellik, stimuleert Green Energy Park vzw de samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, overheden en eindgebruikers door hen unieke proeftuinen of living labs aan te bieden waar ze hun innovatieve ontwikkelingen kunnen testen en verfijnen in een realistische omgeving. Met deze proeftuinen en haar kennis-, expertise- en opleidingscentrum wil Green Energy Park vzw de brug vormen tussen onderzoek en economie.  Green Energy Park vzw legt haar focus in drie domeinen: “Energie en klimaat”, “Gezondheid”, en “Platformtechnologieën”.  

www.greenenergypark.be

 

Over Research Park Zellik

Het Researchpark Zellik is een groen wetenschapspark in beheer van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Historisch gezien was dit gebied een brownfield dat is getransformeerd tot een bloeiende hub voor wetenschap en innovatie. Het park is strategisch gelegen in de Vlaamse Rand, vlakbij Brussel en belangrijke transportverbindingen zoals de luchthaven Brussels Airport en de E40 snelweg. ​ Momenteel zijn 70 onderzoeksgedreven bedrijven actief. De infrastructuur en topfaciliteiten worden ook opengesteld voor bedrijven en andere universiteiten.

https://www.researchparkzellik.be/

 

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

 

 

 

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel