weKONEKT.week: Een terugkeer naar de roots van VUB en  ULB in Brussel

weKONEKT.week: Een terugkeer naar de roots van VUB en ULB in Brussel

Vrijdag 23 maart 2024 - Van 25 tot 29 maart organiseren de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB) een weKONEKT.week. Via meer dan 100 activiteiten verspreid over de stad Brussel, willen beide Urban Engaged Universities meer dan 6000 studenten, academici en Brusselaars samenbrengen rond kennis, wetenschap en cultuur.

Verborgen parels en unieke locaties

Studenten van beide Brusselse universiteiten krijgen les op meer dan 120 diverse locaties in Brussel, waaronder bekende plekken zoals de Ancienne Belgique, Innoviris en Belfius. Maar ook leegstaande en verborgen parels worden omgetoverd tot leslokalen.

Van het mysterieuze Museum van de Vrijmetselarij tot de tijdelijke cultuurtempel Reset in Rue de Ligne en zelfs het Paviljoen der Menselijke Driften, ontworpen door de legendarische architect Victor Horta in het Jubelpark. Studenten verkennen en ervaren enkele van de meest unieke en inspirerende locaties die Brussel te bieden heeft. Zo wordt Brussel één grote campus waar theorie en praktijk samenkomen.

"Wij zijn bijzonder enthousiast", zegt Jolien Cerpentier ,VUB-student en organisator van de initiatie in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. "Tijdens onze activiteit genieten bezoekers van vijftien gedichten die geïnspireerd zijn op evenveel museumartefacten uit de Klassieke Oudheid. En goed nieuws, iedereen is welkom om deel te nemen.”

Volgens Lynn Tytgat, coördinator weKONEKT.brussels, biedt Brussel een uniek platform waar studenten theorie omgezet zien naar de praktijk. "De stad is de ideale broedplaats voor jongeren om zich te ontwikkelen tot geëngageerde individuen, bedachtzame wereldburgers en leiders van de toekomst", benadrukt ze.

 (Foto: Saskia Vanderstichele)
(Foto: Saskia Vanderstichele)

Een terugkeer naar de roots van ULB en VUB

Als Urban Engaged Universities versterken de VUB en de ULB hun banden met Brussel en haar gemeenschap. Een engagement dat in lijn ligt met de visie van hun oprichter Théodore Verhaegen, die ervan overtuigd was dat de universiteit zich absoluut in Brussel moest vestigen vanwege de materiële en intellectuele rijkdommen, de jeugd, en alle kansen die een hoofdstad kan bieden.

“Door bewust in te zetten op partnerschappen, zijn we als urban engaged universities sterk verbonden met Brussel en zetten we ons in voor een betere wereld en toekomst”, aldus VUB-rector Jan Danckaert. “Maatschappelijk engagement en het streven naar een duurzame en humanistische maatschappij, zitten echt in ons DNA.”

Meer informatie

weKONEKT.brussels en de weKONEKT.week wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Innoviris, het Humanistisch Verbond en alle partners.


De wereld heeft je nodig

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel