We begrijpen amper 5 procent van de zichtbare materie in het universum

We begrijpen amper 5 procent van de zichtbare materie in het universum

Nieuw VUB-onderzoek wil beter inzicht verschaffen in de wisselwerking tussen elementaire deeltjes die verantwoordelijk is voor massa

Story image

We begrijpen meer dan 95% van onze massa en van de massa van het zichtbare universum niet. Een nieuw onderzoeksproject van Charlotte Van Hulse wil daar verandering in brengen. Ze keert daarvoor terug naar Vlaanderen om aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar eigen onderzoeksgroep uit te bouwen, dankzij een Odysseusbeurs van 2.524.497 euro van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO).

“Zichtbare materie is gemaakt van atomen”, verduidelijkt Van Hulse. “De atoomkern bestaat uit nucleonen, zoals protonen en neutronen, die op hun beurt bestaan uit een hoog-energetische soep van zeer snel bewegende en continue interagerende quarks en gluonen. Gluonen hebben geen massa en quarks slechts een verwaarloosbaar kleine, maar toch genereren ze samen, door hun interactie, het overgrote deel van de zichtbare massa. Met mijn nieuwe onderzoeksproject wil ik proberen begrijpen hoe dat in zijn werk gaat.”

Van Hulse wil gegevens analyseren en combineren van het Compact Muon Solenoid (CMS) experiment en de CERN Large Hadron Collider (Frankrijk/Zwitserland). In dat experiment worden protonen en zwaardere atoomkernen met zeer hoge energie, aan een ongelofelijk hoge snelheid met elkaar in botsing gebracht. Bij frontale botsingen breken de bundeldeeltjes (protonen en zwaardere atoomkernen) open en worden een reeks nieuwe deeltjes gecreëerd. Ook botsingen waarbij de bundeldeeltjes op een verre afstand van elkaar interageren en daarbij niet uiteenvallen, worden onderzocht.

“Die studies zullen ons in staat stellen de interactie tussen de quarks en gluonen beter te begrijpen”, zegt Van Hulse. “Waar bevinden de quarks en gluonen zich in het nucleon? Hoe bewegen ze? Op welke manier genereren ze druk in het nucleon en evolueren ze tot de subatomaire deeltjes die we in de detectoren zien? Het exploiteren van de synergie van beide onderzoeksfaciliteiten zal er voor zorgen dat we onze kennis over de interactie tussen quarks en gluonen, en dus het genereren van massa, verder kunnen uitbreiden.”

Naast het CMS experiment, zal Van Hulse met haar onderzoeksgroep ook meewerken aan de uitbreiding van experimenten aan de toekomstige elektron-ion versneller in Brookhaven National Lab in de Verenigde Staten.

Meer info:

Charlotte Van Hulse: charlotte.barbara.van.hulse@cern.ch

FWO-Projectnummer: G0ASD25N

Perojecttitel: Studie van de multi-dimensionale hadron structuur en formatie

Toegekend budget: € 2.524.479

 

 

 

 


Frans Steenhoudt
Frans Steenhoudt Perscontact wetenschap en onderzoek

 

WE IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel