Waarheid en wetenschap: een VUB-boekvoorstelling met lezing van minister Robbert Dijkgraaf

Waarheid en wetenschap: een VUB-boekvoorstelling met lezing van minister Robbert Dijkgraaf

De Vrije Universiteit Brussel nodigt u vriendelijk uit voor de voorstelling van het boek ‘De vraag naar waarheid’, gevolgd door een lezing van de bekende fysicus en huidige Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van PACT, de Caroline Pauwels Academy of Critical Thinking, en vindt plaats op maandag 22 mei om 19u00 in de prestigieuze setting van de Gotische Zaal in het Stadhuis van Brussel.

Wat is waarheid? Hoe komt zij tot stand? Hoe verhouden wetenschappers, die waarheidsclaims beoordelen en er vaak aan ten grondslag liggen, zich tot de samenleving? En hoe kunnen gerespecteerde journalistieke media ingaan tegen wijdverspreide vormen van nepnieuws, hoaxen, deepfakes en alternatieve feiten op sociale media en nieuwe nieuwszenders? 

Invalshoeken vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines
Bovenstaande en andere vragen komen aan bod tijdens een avond van inspirerende gesprekken naar aanleiding van de publicatie van het boek ‘Een vraag naar waarheid’ door de VUB denktank Poincaré. Wat is de rol van waarheid in het kader van populisme (prof. Eline Severs), de medische wereld (prof. Guy Nagels en Stijn Denissen), factchecking (prof. Ike Picone) of de klimaatcrisis (prof. Cathy Macharis)? De vele bijdragen die in het boek aan bod komen resulteerden in een mozaïek aan stemmen en reflecties op die steeds hernieuwende en onuitputtelijke vraag: Wat is waarheid?

Na de voorstelling van het boek en een gesprek met enkele van de auteurs, zal de veelgeprezen Nederlandse fysicus, wetenschapscommunicator en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf een lezing houden. Hij vertelt over waarheid en wetenschap, en de soms gecompliceerde verhouding tussen die twee in de troebele tijden van vandaag, waarin het wantrouwen tegen experten en officiële instanties hoogtij viert. 

Een evenement in het kader van PACT
De boekvoorstelling en de lezing passen in wat de VUB in het kader van PACT naar buiten wil brengen: lezingen, panelgesprekken en debatten die een beter inzicht verschaffen in de belangrijkste problemen in de samenleving en de wereld, en die bovenal ideeën aanreiken over hoe die problemen aan te pakken. Iets waar wijlen Caroline Pauwels intens naar streefde. 

We hopen van harte u te mogen verwelkomen op maandag 22 mei om 19 uur in de Gotische zaal van het stadhuis van Brussel. Om alles vlot te laten verlopen, vragen we u om uw komst te melden via deze link

Programma

  • 19u00 - Welkom door journaliste Annelies Beck 
  • 19u10 - Voorstelling 'Een vraag naar waarheid' door prof. Joke Bauwens en enkele van de auteurs:
    • Prof. Eline Severs: “Het nut van waarheid” (Politieke wetenschappen)
    • Prof. Guy Nagels en Stijn Denissen: “Medische diagnose en een nieuwkomer: Artificiële Intelligentie” (Geneeskunde)
    • Prof. Cathy Macharis: “Een ongemakkelijke waarheid herbekeken” (De klimaatcrisis)
    • Prof. Ike Picone: “Waarheid (waarheden) voorbij factchecking: de ontkrachting van misinformatie levert haar eigen wetenschappelijke beloning op” (Journalistieke studies)
  • 20u00 - Lezing van Robbert Dijkgraaf
  • 20u45 - Afsluitend gesprek tussen Alicja Gescinska, curator van PACT, met redacteurs Joke Bauwens en Vincent Ginis
  • 21u00 - Receptie

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel