VUB’er onderzoekt veerkracht bij transgender en non-binaire jongeren in Brussel
Doctoraatstudente Laura Maria Lingenti ontvangt een Applied PHD-beurs van Innoviris, het Brussels agentschap voor technologie en innovatie, en zal toetreden tot de VUB-onderzoeksgroep Brussels University Consultation Center (BRUCC). Haar onderzoek richt zich op de gemarginaliseerde positie van transgender, non-binaire en genderfluïde personen in de publieke ruimte, voornamelijk in Brussel. "In de geschiedenis van de psychiatrie zijn genderminderheden altijd gepathologiseerd", zegt Lingenti. "We willen het pathologiseren en stigmatiseren van trans- en non-binaire mensen aanpakken."
In het project gaat Lingenti de confrontatie aan met de gemarginaliseerde positie van transgender, non-binaire en genderdiverse individuen (TGNC) in de openbare ruimte en benadrukt ze hun mentale kwetsbaarheid als gevolg van maatschappelijke stressfactoren. Ze zal mixed-methods onderzoek toepassen om het gebrek aan gegevens over ervaringen en behoeften van de TGNC-populatie aan te pakken. Het onderzoek richt zich op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en heeft drie onderzoeksdoelen: het onderzoeken van demografische gegevens en mentaal welzijn, het identificeren van barrières in de gezondheidszorg door middel van kwalitatieve analyse en het creëren van een veerkrachtverhogende interventie genaamd POWER (Pilot study Of Well-being and Resilience-building for trans*, non-binary and gender-fluid persons in BCR).
"In de geschiedenis van de psychiatrie zijn genderminderheden altijd gepathologiseerd", zegt Lingenti. "Alsof er iets inherent mis zou zijn met mensen die zich niet houden aan het tweegeslachtsmodel. Veel mensen denken nog steeds dat transgenders en non-binaire mensen geestelijk ziek zijn omdat ze transgender of non-binaire zijn en niet omdat ze thuis en in openbare ruimtes vaak met discriminatie te maken krijgen. Als je voortdurend wordt gediscrimineerd, ontwikkel je natuurlijk bepaalde psychopathologieën. Zelfs vandaag de dag is het in veel klinieken nog steeds nodig om een diagnose te hebben om toegang te krijgen tot een genderbevestigende behandeling. Er is een vorm van gatekeeping die mensen ervan weerhoudt toegang te krijgen tot de behandeling die ze nodig hebben. Aan de andere kant komt het ook voor dat transpersonen die op zoek zijn naar een behandeling voor hun geestelijke gezondheid worden gereduceerd tot hun genderidentiteit, alsof die de oorzaak is van al hun geestelijke gezondheidsproblemen. We gaan werken met focusgroepen bestaande uit transpersonen en non-binaire personen om een beter inzicht te krijgen in hun huidige situatie. Het doel van het onderzoek is om samen met de eindgebruikers, transpersonen en non-binaire mensen in Brussel, een interventie te ontwikkelen. We willen een laagdrempelig, goedkoop en toegankelijk project opzetten om de weerbaarheid van transgenders en niet-binaire mensen te vergroten."
Lingenti is Duits-Italiaans, maar vond de VUB via een van de onderzoekers. "Ik had interesse in het opzetten van een onderzoeksproject over jonge queer volwassenen en ontdekte tijdens mijn vooronderzoek prof. Imke Baetens. Zij is een expert in niet-suïcidale zelfverwonding bij jongvolwassenen, dus ik benaderde haar en vroeg of ze geïnteresseerd was in een onderzoek naar de mentale gezondheid van jonge queer mensen." Het doctoraat zal worden uitgevoerd onder toezicht van Prof. Imke Baetens en Prof. Kris Baetens van de onderzoeksgroep Brussels University Consultation Center (BRUCC). "Ik denk dat er al vrij veel onderzoek is gedaan naar de mentale gezondheid van lesbiennes en homoseksuele mannen, maar zelfs binnen de LGBTQIA-gemeenschap worden transpersonen, non-binaire en genderfluïde mensen vaak over het hoofd gezien. Transpersonen, vooral transpersonen van kleur, hebben altijd in de voorste gelederen van de beweging gestaan en ik denk dat de schijnwerpers nu ongelijk verdeeld zijn." Het onderzoek richt zich op het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. "Tijdens mijn vooronderzoek merkte ik dat Brussel een onderbestudeerde regio was als het gaat om de mentale gezondheid van trans- en non-binaire personen. Verrassend vond ik dat, gezien de grote diversiteit die aanwezig is in de stad."
Het toegepaste doctoraatsproject heet POWER: "A Pilot study of Wellbeing and Resilience Building Training for transgender, non-binary, gender non-conforming and gender-fluid persons in Brussels Capital Region." en is in samenwerking met Dr. Charles Kornreich en Dr. Guillermo Duque B.
Innoviris lanceerde een Applied PhD call in oktober 2022. Deze Applied PhD call financiert onderzoekers die hun doctoraat uitvoeren in samenwerking met een bedrijf of een administratieve overheid. Innoviris ontving 17 projectinzendingen. Slechts vier projecten werden geselecteerd met twee goedgekeurde projecten voor de VUB.
Meer informatie: