VUB zet wiskunde in de kijker met Wiskunnend Wiske Wedstrijd
Pi-Trofee voor De Geniale Gabbers van het Sint-Gabriëlcollege in Boechout
Vandaag werd de winnaar bekendgemaakt van de finale van de Wiskunnend Wiske Wedstrijd, de jaarlijkse wiskundewedstrijd georganiseerd door de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Elk jaar nemen ongeveer 2000 wiskundeliefhebbers uit het vijfde en zesde jaar secundair onderwijs deel aan deze uitdagende competitie. De wedstrijd daagt leerlingen uit met intrigerende wiskundige opdrachten en stimuleert creatief en probleemoplossend denken.
Geen klassieke oefeningen, maar echte wiskundige uitdagingen
In plaats van standaard vraagstukken met formules en cijfers kregen deelnemers uitdagende, open vragen voorgeschoteld – vraagstukken waar ook ervaren wetenschappers nog het hoofd over breken. De opdrachten sloten bovendien perfect aan bij de specifieke eindtermen rond onderzoekscompetentie en kunnen inspirerend werken voor onderzoeksprojecten van leerlingen.
"Deze wedstrijd is bijzonder omdat leerlingen in klasverband deelnemen. Dit jaar deden er 43 klassen mee (bij de voorrondes zelfs 120). Bij andere wedstrijden wordt vaak de slimste of beste leerling gekozen, waardoor anderen, die ook sterk zijn in wiskunde, uit de boot vallen. Bij Wiskunnend Wiske werken ze samen met hun klasgenoten en draagt iedereen iets bij aan de oplossing. Iedereen heeft een talent, en de hele klas wint een prijs. Zo kunnen ook leerlingen die niet beseffen dat ze wiskunde leuk vinden, hun talenten ontdekken.", vertelt organisator en VUB-professor wiskunde Philippe Cara.
Winnaar De Geniale Gabbers van het Sint-Gabriëlcollege in Boechout wist dezeuitdagingen het best op te lossen met een indrukwekkende score van 74%. De tweede plaats ging naar De Knokkende Kobo's van Kobos Secundair met 72%, en de derde plaats werd ingenomen door Rottey's Rekenrebellen met 66%.
Wiskunde en meisjes in STEM
De stelling dat wiskunde niet voor meisjes zou zijn, wordt jaar na jaar ontkracht door de deelnemers aan Wiskunnend Wiske. Tal van getalenteerde wiskundigen – jongens én meisjes – bewijzen dat iedereen zich kan laten verdiepen in de wereld van wiskunde.
“Ik ben bijzonder blij om te zien dat meisjes zich steeds meer laten uitdagen door wiskunde en uitblinken in STEM. Het is belangrijk dat we blijven benadrukken dat wiskunde voor iedereen toegankelijk is, ongeacht gender”, vertelt Prof. Ingrid Daubechies.
Dat vrouwen in STEM een enorme impact kunnen hebben, bewees Daubechies nog begin dit jaar. Begin januari ontving ze de prestigieuze National Medal of Science van voormalig Amerikaans president Joe Biden. Dit is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in de Verenigde Staten sinds 1959. Biden prees Daubechies voor haar uitzonderlijke bijdragen aan de wetenschap en technologie, in het bijzonder op het gebied van de signaal- en beeldverwerking. Deze erkenning onderstreept de wereldwijde impact van Belgische vrouwelijke wetenschappers.
Over Wiskunnend Wiske
Wiskunnend Wiske is het geesteskind van Prof. Ingrid Daubechies, een wereldberoemde wiskundige en VUB-alumna met een indrukwekkende internationale carrière. Ze is een pionier in het onderzoek naar wavelets, een techniek die onder andere beeldcompressie mogelijk maakt. Sinds 1998 is ze lid van de U.S. National Academy of Sciences, en ze was de eerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan Princeton University. Momenteel is ze hoogleraar wiskunde aan Duke University in North Carolina. Ze wordt bijgestaan door twee sterke ambassadrices: Prof. Ann Dooms en Dr. Pattie Maes. Samen zorgen zij voor prikkelende vraagstukken die leerlingen uitdagen verder te kijken dan formules en berekeningen. “Wie zegt dat wiskunde saai is?”, aldus het team achter de wedstrijd.
Meer informatie over de wedstrijd is te vinden op www.wiskunnendwiske.be.