VUB-wiskundige Ingrid Daubechies is laureate van prestigieuze 'International Awards For Women in Science 2019'

VUB-wiskundige Ingrid Daubechies is laureate van prestigieuze 'International Awards For Women in Science 2019'

Gelauwerd voor wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke inzet

De L’Oréal Foundation en UNESCO hebben de winnaars van de 21ste International Awards For Women in Science bekend gemaakt. Deze award bekroond toonaangevende vrouwelijke wetenschappers die baanbrekend onderzoek verrichten of absolute wereldtop in hun discipline zijn. Een van de vijf laureaten is VUB-alumna Ingrid Daubechies. Ze is een wiskundige en een wereldautoriteit op het vlak van zogeheten wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken.

Prof. Ingrid Daubechies behaalde in 1975 haar diploma in 1980 haar doctorstitel fysica aan de VUB. Daarna scheerde Daubechies hoge toppen met een indrukwekkende internationale carrière. Ze was van 1994 tot 2011 de allereerste vrouwelijke professor in de wiskunde aan de prestigieuze Princeton University. In deze periode werd ze ook lid van de U.S. Academy of Sciences. Daarna ruilde ze Princeton in voor een carrière aan de Duke University in North Carolina, waar ze vandaag actief is.

Ook in eigen land is ze geen onbekende. In 2005 kreeg Daubechies de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten toegekend. sinds 2012 is ze ook barones. Gedurende haar hele carrière bleef ze haar band met de VUB aanhalen. Zo organiseert ze sinds 2011 de jaarlijkse de Wiskunnend Wiske Wedstijd op de universiteit voor middelbare scholieren uit de derde graad. Hiermee wil ze jongeren van wiskunde laten proeven en hen warm maken voor wetenschap .  De wedstrijd vindt ook vandaag plaats, op Pi-dag.  “Wiskunde heeft nog steeds een saai en moeilijk imago. Dat is jammer, want als wiskunde op een levendige manier wordt onderwezen, is het ontzettend boeiend” aldus Daubechies.

Vandaag neemt ze de International Award for Women in Science in ontvangst Parijs. Ze krijgt de prijs onder meer voor haar baanbrekende werk rond zogenaamde ‘wavelets’, die vandaag toegepast worden in beeldcompressie -en vorming en digitale communicatie. Daarnaast wordt ze ook gelauwerd voor haar jarenlange inzet voor gelijke kansen, toegang tot onderwijs en wetenschap in ontwikkelingslanden. Aan de award is een geldprijs van 100.000 euro verbonden.

Contacteer ons
Lies Feron redacteur, Vrije Universiteit Brussel,VUB,VUB persdienst
Lies Feron redacteur, Vrije Universiteit Brussel,VUB,VUB persdienst
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel