VUB-wetenschappers en jongeren denken na over de toekomst van Brussel

VUB-wetenschappers en jongeren denken na over de toekomst van Brussel

VUB, ULB en Brussels2030 organiseren tweede editie Brussels2030 Summer Assembly

Van woensdag 28 juni tot en met zondag 2 juli organiseert VUB in samenwerking met ULB en Brussels2030 de tweede editie van de Brussels2030 Summer Assembly. Tijdens deze week slaan verschillende Brusselse organisaties de handen in elkaar om de kandidatuur van Brussel als culturele hoofdstad van Europa vorm te geven. “Als urban engaged university staat VUB mee aan het roer van deze interdisciplinaire bijeenkomst”, zegt Lien Mostmans, team VUB Community Engaged Research and Learning. “Want de toekomst van Brussel belangt ons allen aan en ligt ons nauw aan het hart. Brussel vormt al zo lang voor veel van onze docenten, onderzoekers en studenten een inspiratie- en voedingsbodem. Maar ook omgekeerd kunnen wij Brussel voeden. Waar beter komt dit samen dan in een interdisciplinaire bijeenkomst met andere stedelijke en culturele actoren, artiesten en denkers?"

In de voormiddag vinden keynotes en debatten plaats. In de namiddag worden deelnemers uitgenodigd om actief mee te denken, werken en leren in co-creation labs, wandelingen en exposities. Thema's die aan bod komen zijn duurzaamheid, nieuwe vormen van democratie, solidariteit en inclusie, maar ook verbeelding, zorg en erfgoed. Zo kunnen Brusselse jongeren deelnemen aan het onderzoek van enkele VUB-onderzoekers. “Van 28 juni tot 30 juni zullen wij rondom de Hallen van Schaarbeek jonge Brusselaars bevragen over de toekomst van Brussel als culturele metropolis”, zegt professor media- en communicatiewetenschappen Joke Bauwens. “We proberen een gelaagd beeld te krijgen van hoe zij hun stad als culturele plaats beleven en zien. De inhoudelijke en methodologische match met de Summer Assembly is duidelijk. Inhoudelijk verkennen we hoe Brussel als mogelijke culturele hoofdstad gezien wordt door jonge mensen. Methodologisch maken we gebruik van creatieve en participatorische methoden die jonge mensen uitnodigen om hun verbeelding aan het werk te zetten. Met de data die we die dagen verzamelen gaan we dan verder aan de slag.” Het project is een samenwerking tussen VUB en EhB met Eva De Smedt, Minne Huysmans en Maya Van Leemput.

Ook de onderzoeksgroep VUB-Mobilise zal aanwezig zijn, op woensdag 28 juni. Onderzoekers Imre Keserü en Lluis Martinez willen het hebben over co-creatie. “We organiseren een workshop waarin we de basisbegrippen van co-creatie uitleggen”, zegt Martinez. “We willen dat deelnemers kennis opdoen over onze methodologie terwijl ze co-creëren over oplossingen voor de mobiliteit in Brussel.” De onderzoeksgroep Mobilise verdiept zich namelijk in duurzame mobiliteits- en logistiekoplossingen. “Met dit project willen we onze kennis delen, deelnemers empoweren zodat ze co-creatieprocessen kunnen opstarten in hun lokale context, en ook leren wat de problemen en potentiële oplossingen voor mobiliteit in de regio kunnen zijn.”

VUB PROJECTEN

Co-creëren van een duurzamere stedelijke toekomst: de stedelijke mobiliteit in Brussel

Hosts: VUB-Mobilise
​Wat: co-creatielab
​Wanneer: woensdag 28.06 – 14u-17u
​Deelnemers: max. 30
​Taal: FR/ENG
​Waar: Maison des Arts – Salon 7

Hoe kan iedereen zijn weg vinden naar een duurzamere levensstijl? Hoe kunnen we duurzame stedelijke mobiliteit bereiken? Een co-creatieproces kan ons helpen waardevolle kennis op te doen en hopelijk de juiste antwoorden te vinden. Cocreatie, gedefinieerd als "actieve, creatieve en sociale samenwerking van verschillende groepen mensen om nieuwe oplossingen te ontwikkelen", is een steeds populairdere aanpak om complexe problemen op te lossen. De mate waarin co-creatie de samenleving ten goede kan komen, hangt echter af van de rechtvaardigheid, representativiteit en inclusiviteit van het proces. Tijdens deze interactieve workshop leer je meer over co-creatie, verschillende methodologieën om deze aanpak in de praktijk te brengen en hoe je ervoor kunt zorgen dat niemand achterblijft tijdens het proces. Met een focus op het transportsysteem van Brussel zullen we oplossingen co-creëren om de overgang naar duurzame stedelijke mobiliteit te vergemakkelijken. Deze workshop staat open voor iedereen en er is geen voorafgaande ervaring of specifieke kennis vereist.

Een toekomstpaleis voor Brussel: Speculeren over 2039 met jonge Brusselaars

Hosts: Erasmushogeschool Brussel, VUB
​Wat: co-creatielab
​Wanneer: woensdag 28.06 tot vrijdag 30.06 – 14u-17u
​Deelnemers: Geen inschrijving nodig
​Taal: NL/FR/ENG
​Waar: buiten Les Halles van Schaarbeek

Dit co-creatielab wil de beelden van jongeren over de toekomst van cultuur in Brussel stimuleren, voeden en verzamelen door middel van spontane gesprekken in de directe omgeving van Les Halles. Het lab richt zich op de rigoureuze verbeelding van jongeren over cultuur in Brussel in 2039, 9 jaar na de mogelijke viering van de stad als Culturele Hoofdstad van Europa. Tijdens het lab zal een continue vertoning van een kaart van Brussel in Les Halles de stedelijke choreografieën van interviewers en geïnterviewden tonen en accumuleren tot een complex web van beelden en audioopnames van de toekomstgesprekken. Het lab wil een 'toekomstpaletimpsest' creëren dat individuele en collectieve actie in het heden en de nabije toekomst op gang brengt.

Speak Up Brussels!

Hosts: Brussels2030 x Made By Brussels
​Wanneer: vrijdag 30.06 en zaterdag 01.07
​Waar: Maison Des Arts – salon 7

Tijdens de Summer Assembly krijgt het Speak Up! project de kans om de debatten en discussies voort te zetten, vertrekkende van vragen die jonge Brusselaars bezighouden over hun toekomst in Brussel. Deze keer zal Speak Up Brussels! samenwerken met Made By Brussels, een project dat jongeren die positieve initiatieven nemen in Brussel, in de kijker wil zetten aan de hand van podcasts. Aan de podcasttafel zitten Firdaouss Ryan (student aan de VUB en facilitator van de podcast) en Storm Bulens (student aan de VUB en verantwoordelijk voor de technische aspecten en de redactie van de podcast), 2 jonge projectleiders uit Brussel en 2 jongeren die willen deelnemen aan de discussie. De podcastopname zal te bekijken zijn op de Summer Assembly.

Meer info:

Programma
Alle activiteiten zijn gratis, maar registratie is verplicht.
​Elke deelnemer ontvangt achteraf een certificaat van participatie en wordt opgenomen als contributor van het Brussel2030-verhaal.
​Heb je vragen? Contacteer Lien Mostmans: lien.mostmans@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie
ES
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel