VUB-welzijnsenquête: drie op de vier studenten ervaart hoge stress

VUB-welzijnsenquête: drie op de vier studenten ervaart hoge stress

Caroline Pauwels: “Blijven inzetten op studentenwelzijn”

De coronapandemie zet het welzijn van de studenten aan de VUB stevig onder druk. Dat blijkt uit de recente interne studie van VUB-onderzoekers Johanna Jacobs, prof. dr. Wolfgang Jacquet, prof. dr. Tom Deliens en prof. dr. Elke Van Hoof naar studenten en hun welzijn tijdens de afgelopen drie maanden. De academische tevredenheid ligt wel iets hoger dan vorig academiejaar. De VUB erkent de bezorgdheden en zet fors in op een uitgebreid aanbod in welzijnsinitiatieven voor en ook door studenten.

De cijfers van de VUB-welzijnsenquête geven aan dat het academische stressniveau van de studenten licht is afgenomen ten opzichte van vorig academiejaar. Toch zegt nog altijd bijna drie vierde van de studenten de afgelopen drie maanden een meer dan gemiddeld stressniveau te hebben ervaren. Een kwart van de studenten kreeg zelfs een grote hoeveelheid stress te verwerken. Slechts minder dan een derde gaf aan een gemiddeld tot zelfs een verlaagd stressniveau te ervaren.

Ook op vlak van academisch tevredenheid ondervinden de studenten de invloed van COVID-19: bijna 7 op 10 zeggen dat de verwachtingen minder duidelijk zijn en de veranderingen in onderwijsmethoden hen aanzienlijke stress bezorgen. Meer dan de helft van de studenten is zelfs bezorgd om het succesvol beëindigen van het academiejaar.

VUB-rector Caroline Pauwels: “We houden het welzijn van studenten scherp in de gaten. En corrigeren of verscherpen dan het ondersteunende beleid. Dat gaat met verschillende instrumenten: van het VUB Buddyproject, een welzijnsstrip en het Caroline Pauwels noodfonds, tot een uitgebreid team van studentenpsychologen. Bovendien zetten de studenten zich ook met enorme kracht voor elkaar - en anderen - in. Het platform van De Wereld Heeft Je Nodig bundelt die acties.

We zoeken coronaproof ook de grenzen op van de mogelijkheden om studenten zoveel mogelijk op (naar?) de campus te krijgen, ondanks dat maximaal tien procent van de studentenpopulatie aanwezig mag zijn. Maar het bieden van een hoopvol toekomstperspectief aan de studenten is het belangrijkste. Zodra versoepelingen mogelijk zijn, zal de universiteit ze toepassen. Tot dan toe moeten we heel goed voor elkaar zorgen door de maatregelen te blijven opvolgen. De studenten zijn daarin exemplarisch en nemen hun verantwoordelijkheid. Dat is bewonderenswaardig ”

 

VUB-onderzoeker en studentenpsycholoog Johanna Jacobs licht toe. “De cijfers tonen het belang aan van verschillend arsenaal aan initiatieven om het algemeen welzijn van zoveel mogelijk studenten te ondersteunen. Uit het onderzoek blijkt een verschil tussen de (noden van de) studenten. Als VUB zetten we daarom in op een gedifferentieerd aanbod., ook in het belang van de uiteindelijke academische prestaties. Voorgaand onderzoek toonde het verband met studentenwelzijn immers al aan. De ervaren werklast van studenten en de toegankelijkheid van universiteitsmedewerkers moet hierbij zeker ook een groot aandachtspunt blijven”.

 

Welzijnsstrip

De VUB zet verschillende acties op poten om het welzijn van haar studenten te ondersteunen. Zo wordt er bij de start van het tweede semester zowel online als fysiek een welzijnsstrip verspreid onder de eerstejaar- en internationale studenten. In de ‘Survivalgids voor studenten in tijden van COVID-19’ vinden studenten allerlei cartoons waarin enkele belangrijke welzijn- en studietips worden gedeeld. Daarmee kunnen de studenten vervolgens zelf aan de slag. U vindt de welzijnsstrip in de bijlage.

 

Durf te delen

Daarnaast lanceert de universiteit binnenkort een campagne op sociale media in het kader van het project De Wereld Heeft Je Nodig, en de hashtag #DurfTeDelen. Met de actie wil de VUB het welzijn van haar studenten in de kijker zetten en ze leiden naar de welzijnsinitiatieven van de universiteit. De campagne biedt ook een plaats aan studenteninitiatieven en roept op om met elkaar te blijven praten en hulp te vragen wanneer het nodig is.

 

Buddy-project

Ook het VUBuddy-project is een welzijnsinitiatief, waarbij ervaren VUB-studenten zich inzetten voor een groep nieuwe studenten. Daarin krijgt de sociale en academische integratie van de nieuwelingen een prominente plaats. De nieuwe studenten kunnen bij hun VUBuddy terecht voor een eerste luisterend oor, voor onderwijsgerelateerde vragen of voor fijne digitale activiteiten.  Zo stimuleert de universiteit de verbondenheid tussen VUB’ers, ook in deze moeilijke tijden.

Alle welzijnsinitiatieven van de VUB zijn verzameld op de webpagina “Leave No One Behind”. Bovendien groepeert het Studiebegeleidingscentrum van de VUB een rijk aanbod aan tips en advies over het studeren in coronatijden via Tips & Tricks | Vrije Universiteit Brussel (vub.be) Deze dienst biedt zowel een digitale als fysieke permanentie, waar studenten bij vaste contactpunten hun verhaal kwijt kunnen en worden doorverwezen waar nodig.

 

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën en acties samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity zet het financiële en mentale welbevinden op de kaart en gaat armoede en ongelijkheid te lijf.  Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel