VUB, ULB, UZ Brussel en H.U.B. – Hôpital Erasme / Institut Jules Bordet lanceren eerste gezamenlijke Belgische onderzoeksgroep voor pancreaskanker
Brussel, 21 mei 2025 – De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université libre de Bruxelles (ULB), in samenwerking met het UZ Brussel en het Hôpital Universitaire de Bruxelles (H.U.B.) – Hôpital Erasme / Institut Jules Bordet, hebben samen de eerste gezamenlijke Belgische onderzoeksgroep voor pancreaskanker opgericht: het Brussels Pancreatic Cancer Team (BruPaCT). Dit unieke initiatief bundelt expertise in fundamenteel, translationeel en klinisch onderzoek en zorgt voor structurele samenwerking, gedeeld gebruik van patiëntstalen en toegang tot hoogtechnologische infrastructuur.
Pancreaskanker blijft een van de meest dodelijke kankertypes. De vijfjaarsoverleving is de afgelopen decennia nauwelijks gestegen. Door onderzoek te integreren en middelen te delen, wil BruPaCT de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en strategieën versnellen.
“Omdat de nood bij patiënten zo groot is, moeten we groter denken en sneller handelen. Het zou zonde zijn onze kennis en middelen niet te bundelen,” zegt prof. dr. Ilse Rooman, voor de VUB aan het hoofd van BruPaCT, en principal investigator aan het Translational Oncology Research Centre van de VUB. “We begrijpen vandaag nog onvoldoende de fundamentele biologie van zowel gezond als tumoraal pancreasklierweefsel. Het is dan ook logisch dat we onze krachten bundelen om dat onderzoek tot in de kliniek te brengen.”
Prof. dr. Jean-Luc Van Laethem, voor de ULB aan het hoofd van BruPaCT en diensthoofd Digestieve Oncologie aan het H.U.B. Erasme-Bordet, benadrukt het klinische belang: “Deze samenwerking maakt de systematische uitwisseling van patiëntstalen en infrastructuur mogelijk, wat onze lopende klinische studies en translationeel onderzoek aanzienlijk versterkt.”
Prof. dr. Nouredin Messaoudi (VUB, FWO-mandataris aan het Translational Oncology Research Centre; UZ Brussel, diensthoofd Heparobiliaire Chirurgie) wijst op de structurele meerwaarde van het initiatief: “Dit is geen tijdelijk project, maar een langetermijnengagement. Door predictieve modellen op basis van artificiële intelligentie te combineren met geavanceerde moleculaire profiling, bouwen we aan de toekomst van gepersonaliseerde pancreaskankerbehandeling.”
Prof. dr. Amy de Haar-Holleman (VUB, Translational Oncology Research Centre; UZ Brussel, medisch oncoloog) onderstreept het belang van de multidisciplinaire aanpak: “We zijn nu volledig uitgerust om nieuwe ontdekkingen om te zetten in tastbare voordelen voor patiënten. Bovendien leggen we hiermee de basis voor ons toekomstige screeningsprogramma rond pancreaskanker.”
Vanuit het ULB-onderzoeksteam wijst dr. Tatjana Arsenijevic (ULB, wetenschappelijk medewerker aan het Laboratorium voor Experimentele Gastro-enterologie) op de efficiëntiewinsten: “Deze samenwerking maakt een vlotte uitwisseling van stalen en gegevens mogelijk, wat dubbel werk vermijdt en het tempo van ontdekking verhoogt.”
Tot slot benadrukt prof. dr. Christelle Bouchart (ULB, dienst Radiotherapie-Oncologie aan het H.U.B. – Institut Jules Bordet, en wetenschappelijk medewerker aan het Laboratorium voor Experimentele Gastro-enterologie) het toekomstgerichte karakter van de samenwerking: “Door onze expertise te bundelen, bouwen we aan een duurzaam onderzoeksmodel dat ons een prominente rol geeft in de innovatie rond pancreaskanker.”
Een strategische stap voor pancreaskankeronderzoek in België
BruPaCT zal zich richten op vijf sleuteldomeinen:
- Tumorinitiatie en -progressie: inzicht verwerven in de biologie van pancreaskanker;
- Tumor- en weefselprofilering: moleculaire markers identificeren voor gerichte therapieën, met inzet van AI om behandelingen te personaliseren;
- Innovatieve behandelingen: nieuwe therapieën en radiotechnieken testen in experimentele modellen en klinische studies, waaronder de Belgische STEREOPAC-studie;
- Chirurgische vooruitgang: verbetering van operatietechnieken bij pancreaskanker;
- Vroegdetectieprogramma: screening en vroegtijdige opsporing mogelijk maken.
Door hun middelen te bundelen, versterkt BruPaCT de mogelijkheid om onderzoeksgelden aan te trekken en internationale samenwerking uit te breiden. Daarmee verankert Brussel verder zijn leidende rol in het Belgische pancreaskankeronderzoek
Over de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB
De Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) is gevestigd op de Brussels Health Campus in Jette, waar onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en klinische zorg nauw met elkaar verweven zijn. Met meer dan 1.300 medewerkers en bijna 5.000 personeelsleden van het Universitair Ziekenhuis Brussel is de campus een van de grootste werkplekken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een belangrijke draaischijf voor gezondheidszorg en academische vernieuwing.
De Faculteit biedt opleidingen aan in Geneeskunde, Farmaceutische wetenschappen, Biomedische wetenschappen, Management en Beleid van de Gezondheidszorg, en Management, Zorg en Beleid in de Gerontologie. Dankzij de nauwe samenwerking met het UZ Brussel worden studenten opgeleid in een praktijkgerichte omgeving die academische kennis verbindt met concrete ervaring in de gezondheidszorg.
Over UZ Brussel
Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met bijna 5.000 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor meer dan 30.000 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 445.000 raadplegingen (excl. spoed) en 75.000 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit.
Over H.U.B. Hôpital Erasme / Institut Jules Bordet
Het H.U.B., het universitair ziekenhuis van de ULB, verenigt sinds 2021 het Jules Bordet Instituut, het Erasmusziekenhuis en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (HUDERF). Gevestigd in het hart van Brussel biedt het gespecialiseerde, oncologische en pediatrische topzorg, waarbij onderzoek en onderwijs hand in hand gaan. Met meer dan 6.000 personeelsleden belichaamt het H.U.B. de waarden solidariteit, engagement, inclusiviteit, innovatie en vrije onderzoek.
Het Jules Bordet Instituut is het enige geïntegreerde kankercentrum in België, erkend door de OECI, en vervult al 80 jaar een drievoudige missie: zorg, onderzoek en opleiding in de oncologie. Sinds 2021 is het instituut gehuisvest in een ultramodern gebouw van 80.000 m² in Anderlecht, met 250 bedden en 43 daghospitalisatieplaatsen.
Het Erasmusziekenhuis is een algemeen ziekenhuis met 1.048 bedden, goed voor 30.000 opnames en 400.000 consultaties per jaar. De 4.000 medewerkers leveren hooggespecialiseerde zorg, aangevuld met de polikliniek Lothier en twee gespecialiseerde centra (CTR en CRG). Het ziekenhuis maakt deel uit van de universitaire campus waar ook de Faculteit Geneeskunde, de Faculté des Sciences de la Motricité en de École de Santé Publique gevestigd zijn, samen goed voor meer dan 6.200 studenten.
Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (HUDERF) is het enige ziekenhuis in België dat exclusief gewijd is aan kinderen en jongeren. Vanuit een holistische benadering stimuleert het jonge patiënten om actief deel te nemen aan hun eigen ontwikkeling. Het ziekenhuis in Laken telt 183 bedden, verwerkt jaarlijks 135.000 consultaties en meer dan 36.000 spoedopnames. HUDERF combineert zorg, onderzoek en educatie in één missie: vernieuwende en geïntegreerde gezondheidszorg voor kinderen.