VUB team wint prestigieuze jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België 

VUB team wint prestigieuze jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België 

Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een van de prestigieuze Jaarprijzen voor Wetenschapscommunicatie 2024 gewonnen, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) en de Jonge Academie. De prijs werd toegekend aan Ellen Roels en haar collega’s Gabriel-Mathieu Van De Velde, Hendrik Cools, Niklas Steenackers en Bram Vanderborght van Brubotics (VUB-imec) voor hun baanbrekende initiatieven om robotica toegankelijk te maken voor een breed publiek, met een bijzondere focus op kinderen en jongeren. 

Story image

De Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie bekronen onderzoekers die zich de afgelopen twee jaar intensief hebben ingezet voor wetenschapscommunicatieprojecten. Dit jaar werden Roels en haar collega’s in de kijker gezet voor hun inspirerende workshops en demonstraties rond robotica, waaronder de Guinness World Record-poging voor de langste robotketen tijdens het Nerdland Festival 2023. Deze activiteit was niet enkel een technologische uitdaging, maar vooral een educatief evenement dat de interesse voor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics) bij jonge deelnemers moest aanwakkeren. Dankzij de workshops leerden kinderen en jongeren hoe robots werken, welke onderdelen nodig zijn om ze te bouwen, en hoe creativiteit en technologie hand in hand gaan. 

De indrukwekkende robotketen werd na het festival tentoongesteld in Technopolis, waar bezoekers tot eind dit jaar hun eigen robotje kunnen komen ophalen. In november wordt de workshop voortgezet in de vorm van een educatieve wetenschapsbox (in samenwerking met VUB Kinderuniversiteit, Brightlab en Flanders Make), die via de Nederlandstalige bibliotheken in Brussel gratis beschikbaar zal worden gesteld voor scholen om de interesse in STEM verder te stimuleren.  

Ellen Roels, initiatiefneemster van de wereldrecordpoging, is erg blij met deze erkenning: "Onderzoek wordt vaak mogelijk gemaakt door publieke middelen, daarom vinden we het belangrijk om als onderzoekers wetenschap ook terug tot bij de mensen te brengen. Jammer genoeg krijgt wetenschapscommunicatie nog niet altijd de erkenning die het verdient binnen de academische wereld. We zijn dan ook zeer verheugd dat onze inspanningen erkend worden met deze prijs." 

Op 19 november in het Paleis der Academiën vindt de uitreiking van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2024 plaats. Vanaf 21 oktober heeft het groot publiek de mogelijkheid om via EOS te stemmen op hun favoriete wetenschapscommunicator uit het lijstje van alle laureaten van de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie. Stemmen kan via deze link:

https://kvab.us11.list-manage.com/track/click?u=8710b2ecb9c3187506d7491e6&id=59058f5676&e=928891f2f1 

 

Over de prijs: 

De Jaarprijzen Wetenschapscommunicatie worden jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie. Ze erkennen onderzoekers die met hun communicatieprojecten bijdragen aan de maatschappelijke waardering en het begrip van wetenschap. Het project van Ellen Roels en het Brubotics-team past perfect binnen deze visie door de focus op hands-on leren, creativiteit, en inclusieve wetenschapscommunicatie. 

Link naar de volledige lijst van laureaten en hun projecten: die zal maandag worden gepubliceerd op de website van KVAB, normaliter hier: https://kvab.be/nl/prijzen/jaarprijzen-wetenschapscommunicatie 


Contact:  

Dr. Ellen Roels (NL, EN):  ellen.roels@vub.be ​ ​ +32 471 22 95 20 

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel