VUB-taalkundige Beatrijs Wille treedt toe tot de Jonge Academie
Pleitbezorgster voor taalontwikkeling bij dove kinderen
Dr. Beatrijs Wille, taalkundige en logopediste verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Gent (UGent), wordt vandaag officieel geïnaugureerd tot lid van de Jonge Academie. Met haar interdisciplinair onderzoek naar de taalontwikkeling, leesvaardigheid en onderwijsmogelijkheden voor dove kinderen levert ze belangrijke inzichten in hoe zowel het Nederlands als de Vlaamse Gebarentaal (VGT) een rol kunnen spelen in de ontwikkeling en het onderwijs van dove leerlingen. Haar lidmaatschap loopt tot 31 maart 2030.
Dr. Wille richt zich op de vroege communicatie en taalontwikkeling van dove kinderen, een groep die specifieke uitdagingen en noden heeft op vlak van taal, geletterdheid en onderwijs. Haar onderzoek verkent hoe kinderen die doof of slechthorend geboren worden, taal verwerven in verschillende omgevingen. Dat kan met horende of dove ouders in een setting waar Vlaamse Gebarentaal en/of Nederlands (en/of een andere thuistaal) wordt aangeboden.
Een belangrijke focus van haar werk is hoe vroege taalervaringen de latere taalvaardigheden beïnvloeden bv. bij geletterdheid of het aanleren van een vreemde taal. Dove kinderen die van jongs af aan toegang hebben tot een gebarentaal, ontwikkelen doorgaans ook een sterke basis voor de latere Nederlandse geletterdheid. Dit heeft implicaties voor onderwijsbeleid en de ondersteuning van dove leerlingen in het gewoon en buitengewoon onderwijs.
Dr. Wille onderzoekt ook hoe de Vlaamse Gebarentaal het aanleren van het geschreven Nederlands kan ondersteunen. Internationale studies tonen aan dat dove kinderen die een gebarentaal als primaire communicatie gebruiken, gelijkwaardig presteren in leesvaardigheid wanneer onderwijsstrategieën afgestemd zijn op visuele leermethoden. Haar werk zal bijdragen aan de wetenschappelijke onderbouwing van dergelijke onderwijsmodellen.
Door meer diverse populaties en minderheidstalen in taalkundig onderzoek te betrekken wordt het universele begrip van taal, geletterdheid en (tweede) taalverwerving uitgedaagd.
Tweetalig onderwijs: Nederlands – Vlaamse Gebarentaal
Naast taalverwerving en geletterdheid bestudeert Wille de ontwikkeling en impact van tweetalig onderwijs waarin zowel Nederlands als Vlaamse Gebarentaal een plaats krijgen. Op 26 april 2024 stemde het Vlaams Parlement unaniem voor een taalafdeling Nederlands-VGT. Dit is een aparte tweetalige afdeling die kan ingericht worden op een school voor gewoon basisonderwijs. Wille benadrukt: “Taal is de sleutel tot communicatie en leren. Door dove kinderen van jongs af aan toegang te geven tot zowel een gesproken taal als een gebarentaal, vergroten we hun kansen op volwaardige participatie in de samenleving.”
Internationale ervaring en samenwerking
Na haar doctoraat bij prof. Van Herreweghe en prof. Van Lierde aan de UGent in 2018, waarin ze de vroege communicatie tussen dove kinderen en hun ouders onderzocht, werkte Wille als postdoctoraal onderzoeker met een B.A.E.F beurs aan UC San Diego in het Mayberry Laboratory for Multimodal Language Development. In 2020 ontving ze een beurs van de Academia Belgica en het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) voor een project over vroege gebaren bij dove kinderen, in samenwerking met prof. Capirci aan het LaCAM-laboratorium in Rome. Waarna ze terugkeerde naar Vlaanderen om haar onderzoek aan de UGent (FWO) en KU Leuven (O&O) verder te zetten.
Momenteel is ze postdoctoraal onderzoeker aan het Brussels Centre for Language Studies (VUB) en gastprofessor aan de UGent, waar ze het vak ‘Inleiding tot de Vlaamse Gebarentaal’ doceert. Ze publiceert haar onderzoeksresultaten zowel in wetenschappelijke tijdschriften als in beleidsgerichte rapporten, en presenteert haar werk op internationale conferenties.
Contact
Beatrijs Wille
+32 494 48 09 81
Over de Jonge Academie
De Jonge Academie is een interdisciplinaire en interuniversitaire ontmoetingsplaats voor jonge toponderzoekers en kunstenaars met een vernieuwende kijk op wetenschap, maatschappij, kunst en beleid. De organisatie werd in 2013 opgericht en functioneert autonoom binnen de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Leden engageren zich voor maatschappelijke en wetenschappelijke thema’s, organiseren debatten en dragen bij aan het wetenschapsbeleid.