VUB-symposium over scheppende kunstkritiek in België (1945-1985)

VUB-symposium over scheppende kunstkritiek in België (1945-1985)

“Beelden Lezen” – vrijdag 7 mei – 9u15 tot 17u

De Roger Raveel-retrospectieve bij BOZAR is een mooie aanleiding voor een bijzondere studiedag over creatieve kunstkritiek. Deze vorm van literaire journalistiek laat auteurs toe de beperkingen van een klassieke beschrijving te omzeilen, ten gunste van een creativiteit die even rijk kan zijn als de kunst waarover ze spreekt. Tussen 1945 en 1985 blonken vele Belgische schrijvers – onder wie klinkende namen als Louis Paul Boon, Marcel Broodthaers, Hugo Claus, Christian Dotremont en Jean Dypréau – uit in deze discipline. Hun bijdragen verschenen niet alleen veelvuldig in de pers, maar ook in monografieën, catalogi en tentoonstellingsbrochures.

De tweetalige studiedag wordt afgesloten door een gesprek met Roland Jooris, gewezen conservator van het Raveel Museum, maar zelf ook dichter en vermaard kunstcriticus. Hij wordt dit jaar 85.

U kunt het symposium online bijwonen via Zoom. Inschrijven kan via volgende link: https://zoom.us/webinar/register/WN_2LuZtciwSAq7qoZhzOcQGw. Het programma vindt u onderaan deze mail. Abstracts en bio’s van de sprekers zijn te vinden op: https://www.vub.be/onderzoek/studiecentrum-voor-experimentele-literatuur#studiecentrum-voor-experimentele-literatuur.

 

9u15 – 9u30

Verwelkoming door de organisatoren

9u30 – 10u00

Inleiding (20min + 10min vragen)

Hans Vandevoorde & Stefan Clappaert (VUB/SEL):  Beelden lezen (met als casus Hugo Claus). Wat is scheppende kunstkritiek?

10u00 – 11u00

 

 

 

 

Lezingen (20min + 10min vragen)

  • Denis Laoureux (ULB, CreA-Patrimoine): Broodthaers critique d’art
  • Lars Bernaerts (Universiteit Gent/SEL): ‘Une moule égale un moule.’ De letterkundige kunstcriticus Freddy de Vree in de ban van Broodthaers

11u00 – 11u30

Pauze

11u30 – 12u30

Lezingen (20min + 10min vragen)

  • Stéphane Massonet: Christian Dotremont – Préfacer le Noir (Zwart)
  • Tom van Imschoot (LUCA): De meest opbouwende-Afbrekersvraag van de wereld. Louis Paul Boon als scheppend criticus

12u30 – 13u30

Lunchpauze

13u30 – 14u30

Lezingen (20min + 10min vragen)

  • Eric Clémens: Tracements de la création. Max Loreau n’est pas un critique d’art
  • Simon Delobel (KASK): La critique prosélyte, amoureuse et engagée de l’avocat-poète-collectionneur Jean Dypréau

14u30 – 15u00

Pauze

15u – 16u00

Keynote: (40min+20min vragen)

Steven Jacobs (UGent/Universiteit Antwerpen): Gepakte verdachten: Roland Jooris en Raoul De Keyser

16u00 – 17u00

Hommage Roland Jooris met interview door Tom Van de Voorde (BOZAR)

 

LW
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel