VUB-studenten winnen prestigieuze New Yorkse diplomatiewedstrijd

VUB-studenten winnen prestigieuze New Yorkse diplomatiewedstrijd

VUBMUN traint studenten tot topdiplomaten

Tristan Gondàr en Katarine Agius Jager studeren de master European and International Governance en de bachelor Social Science aan de VUB en zijn beide lid van het Model United Nations team van de VUB, VUBMUN. Samen zakten ze in naam van VUBMUN in april af naar het Hilton Hotel in New York, waar ze deelnamen aan National Model United Nations (NMUN).  Dat is de oudste en grootste diplomatenwestrijd ter wereld. Vijf dagen lang gingen ze met medestudenten in gesprek om tot een diplomatieke oplossing te komen. De inspanningen loonden, want ze vielen meermaals in de prijzen.

De NMUN wedstrijd simuleert politieke vergaderingen van de Verenigde Naties over de hele wereld. Deelnemers, ook wel delegaten genoemd, krijgen voor een periode van vijf dagen een land toegewezen in een van de afdelingen van de Verenigde Naties. De delegaten moeten al hun diplomatieke kennis en vaardigheden toepassen om zo tot een compromis te komen terwijl ze de strategische belangen van hun toegewezen land verdedigen.

Duizenden studenten uit alle hoeken van de wereld zakten hiervoor begin april af naar het Hilton Hotel. Onder hen ook de VUB’ers Tristan en Katarina. Zij kregen de rol van diplomaten van Saint Lucia, een klein eilandje in de Caraïben, toegewezen. Tijdens de United Nations Environment Assembly (UNEA) onderhandelden zij in het belang van dat land. “Het eiland had beperkte (geld)middelen ter beschikking en was één van de primaire slachtoffers van de klimaatverandering. Daardoor lagen de onderwerpen van de UNEA ons nauw aan het hart en waren we genoodzaakt om erg creatief om te springen met onze diplomatieke vaardigheden”, aldus Katarina.

Eerste prijs

Die creativiteit en diplomatieke vaardigheden werden uiteindelijk beloond met de eerste prijs. Tristan en Katarine mochten namelijk de Outstandig Delegates – Diplomacy Award in ontvangst nemen. Ook hun delegatie, VUBMUN, viel in de prijzen. Zij kregen de Outstanding Degelation Award. “We zijn heel trots dat we deze prijzen in ontvangst mochten nemen. Als kers op de taart werden Katarina en ik zelfs gevraagd om te speechen tijdens de closing ceremony. Het was een hele eer die veel deuren voor ons opent”, aldus Tristan.

VUBMUN

Tristan en Katarina bereidden zich voor de wedstrijd voor binnen hun eigen MUN-team, de VUBMUN. Die werft haar leden in het begin van het academiejaar via een prestigieuze selectieprocedure aan. Vanaf oktober komt het team vervolgens negen uur per week samen en stoomt VUBMUN de leden klaar voor internationale wedstrijden. Ze verfijnen er alle aspecten van diplomatie, zoals onderhandelen, public speaking en lichaamsstaal. Op die manier vormt VUBMUN de studenten om tot een reeks ervaren topdiplomaten.

---

EINDE PERSBERICHT

 

Meer info:

Tristan Gondàr

[email protected] 

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel