VUB-studenten steunen Oekraïense vluchtelingenkinderen

VUB-studenten steunen Oekraïense vluchtelingenkinderen

Met een Walk The Peace Talk naar Polen om geld in te zamelen voor onderwijs

Negentien studenten Educational Sciences van de Vrije Universiteit Brussel organiseren ten voordele van Oekraïense vluchtelingenkinderen en hun leerkrachten een Walk The Peace Talk. Laatstejaarsstudent Simbareshe Mayika (Simba) wandelt vanaf 1 mei van Brussel naar Polen. Met de actie wil Simba geld inzamelen voor jonge Oekraïense vluchtelingen en hun leerkrachten.

Simba: “Als Oekraïense mensen gedwongen worden weg te lopen van een land waar ze van houden, dan zal ik naar hen toe lopen. Ik kom van het Afrikaanse continent. Veel mensen denken dat Afrika alleen maar oorlog, hongersnood en ziekte is. Maar ik weet dat lijden universeel is en Afrikanen vrijgevig zijn. Zolang ik op aarde ben, zal ik doen wat ik kan om pijn te verlichten en onderwijs te bevorderen, waar dan ook. Als onderwijzer beschouw ik alle kinderen als een deel van de wereldfamilie.”

De menselijke kosten van de Russische invasie in Oekraïne zijn schrikbarend. Simba voelde zich lang machteloos. Maar dankzij zijn studie leerde hij de kracht kennen van leerkrachten als Change Agents.

Simba: “De crisis in Oekraïne en onderwijs in noodsituaties stonden centraal in onze cursus over Onderwijs en Globale Ontwikkeling, gegeven door professor Fred Mednick, die ook oprichter van Leraars zonder Grenzen is. Als leraars werkelijk mensen zijn die veranderingen kunnen teweegbrengen, dan is het mijn plicht om het vredesgesprek te voeren."

Hij lanceert daarom samen met achttien andere laatstejaarsstudenten en in samenwerking met Leraars zonder Grenzen het project 'Walk the Peace Talk'. Hierbij wandelt Simba naar Polen om solidariteit te tonen met de vluchtelingen die lange afstanden wandelen. Op die manier zamelt hij zo veel mogelijk geld in, dat volledig naar een organisatie gaat die directe onderwijsdiensten aanbiedt. De organisatie is Fundacja Świętego Mikołaja, een Poolse NGO met ervaring in het helpen van de kinderen van Marioepol en met een uitgebreid netwerk van actieve ondersteuning.

Ondersteuning uit alle hoeken nodig

Om de tocht naar Polen zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn Simba en zijn medestudenten volop op zoek naar steun.

Simba: Wij zoeken bijvoorbeeld onderdak en/of voeding voor op mijn tocht of mensen die een stuk willen meewandelen. Maar ook mensen die mijn route willen delen om zo de rol van leraren in noodsituaties onder de aandacht te brengen. Ik wil hier ook graag onderweg over spreken, in scholen, aan universiteiten, verenigingen, religieuze instellingen of bij de  overheid.

Mensen kunnen doneren aan een van de negen stichtingen die werden doorgelicht. 

Op langere termijn is Walk The Peace Talk op zoek naar mensen die beleidsmakers aanmoedigen om zich te concentreren op rampenrisicopreventie en -planning (voor zowel internationale als nationale noodsituaties) en mensen die pleiten voor een verhoging van de wereldwijde financiële investeringen voor onderwijs in noodsituaties met ten minste 5% in alle fasen. Dit betekent rampenrisicopreventie en -planning, interventie in de crisis zelf, en wederopbouw van het onderwijs.

Contact:

Simbarashe Manyika

[email protected]

0465 510 564

Website: https://www.walkthepeacetalk.net/  
Facebook: https://www.facebook.com/Walk-The-Peace-Talk-106365698716541
Instagram: https://www.instagram.com/walkthepeacetalk/
Twitter: https://mobile.twitter.com/walkpeacetalk  
One pager: https://docs.google.com/document/d/1PdEKKwAXb3-AcjXZ7aq3xSvlTj_U8JdZ/edit

PE
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel