VUB start onderzoek naar Experiëntiële Emotieregulatie
Hoe leer je beter omgaan met ingrijpende gebeurtenissen?
Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), onder leiding van Prof. Marie Vandekerckhove van het departement Radiologie en magnetische resonantie, zijn een onderzoek gestart naar emotieregulatietherapie. Dit onderzoek richt zich op Experiëntiële Emotieregulatie (EER), een nieuwe benadering die mensen helpt op een dieper niveau met hun emoties om te gaan, zonder deze te onderdrukken of te vermijden.
“Emotieregulatie is essentieel voor het dagelijks leven. Het stelt mensen in staat om stress te verminderen, betere beslissingen te nemen en diepere relaties op te bouwen. Effectief omgaan met emoties bevordert de constructieve oplossing van conflicten, versterkt vertrouwen en creëert emotionele intimiteit. Stuk voor stuk vaardigheden die helpen individuen veerkrachtiger met levensuitdagingen om te gaan en persoonlijke groei te bevorderen.” zegt Vandekerckhove.
Het onderzoek richt zich op de toepassing van Experiëntiële Emotieregulatie, een aanpak die mensen aanmoedigt om hun gevoelens te ervaren en te accepteren via de lichamelijkegevoelde beleving.
“In tegenstelling tot traditionele methoden, zoals cognitieve herinterpretatie of afleiding, leert EER mensen hun emoties te verkennen, te verwelkomen, zonder ze te onderdrukken, wat leidt tot meer emotionele flexibiliteit en veerkracht. De experiëntiële methode is gericht op het lichamelijk ervaren van de eigen gevoelsmatige beleving, terwijl de cognitieve benadering draait om het cognitief herinterpreteren van situaties om ze minder stressvol te maken.” legt Vandekerckhove uit.
De onderzoekers maken gebruik van non-invasieve fMRI beeldvorming om de betrokken hersengebieden te identificeren en te onderzoeken hoe emotieregulatie de hersenplasticiteit op de lange termijn beïnvloedt. Daarnaast wordt gekeken naar hoe individuele verschillen, zoals genetische aanleg, van invloed kunnen zijn op het vermogen tot emotieregulatie. Dit aspect zou kunnen verklaren waarom sommige mensen beter in staat zijn hun emoties te beheersen dan anderen.
Oproep naar deelnemers
Het onderzoeksteam onder leiding van Prof. Vandekerckhove is nog op zoek naar (jongvolwassen) deelnemers die willen bijdragen aan dit boeiende en leerzame onderzoek. Deelnemers krijgen de kans om kosteloos een achtweekse training in emotieregulatie te volgen.
Contact:
Prof. Marie Vandekerckhove: Marie.Vandekerckhove@vub.be,
Phd-studenten: Jade De Wettinck: Jade.De.Wettinck@vub.be
Alina Ionescu: Alina.Ionescu@vub.be