VUB start academisch jaar met nieuwe Engelstalige bacheloropleiding in Business Economics

Al 32 studenten ingeschreven

Drie jaar nadat de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met UGent met een eerste Engelstalige bacheloropleiding uitpakte (in Social Sciences), introduceert ze de nieuwe Engelstalige bachelor in Business Economics, ditmaal op haar eentje. De verwachtingen zijn hooggespannen en lijken te zullen worden ingelost: twee weken na de start van de inschrijvingen hebben zich al 32 studenten  ingeschreven. “Op kruissnelheid mikken we op 100 studenten per jaar, maar voor dit jaar ben ik al tevreden als we er 50 mogen verwelkomen,” zegt decaan Joël Branson van de organiserende faculteit van de Sociale Wetenschappen en Solvay Business School. 

In tegenstelling tot de Engelstalige bacheloropleiding in Social Sciences, die bij haar introductie een volledig nieuwe richting was, is de nieuwe opleiding een Engelstalige variant van de bestaande bacheloropleiding in de Toegepaste Economische Wetenschappen. “Het past in onze strategie om in de mate van het mogelijke voor al de Nederlandse opleidingen van onze faculteit een Engelstalige variant aan te bieden,” zegt Joël Branson. “We zijn een universiteit in Brussel, en het zou zonde zijn als we het pad van de internationalisering niet zouden bewandelen.” 

Met een naam als Brussel oefent de hoofdstad inderdaad veel aantrekking uit op internationale studenten. Maar die potentieel intense internationale uitwisseling wordt bemoeilijkt door het ontbreken van opleidingsonderdelen in het Engels. Daaraan wou de faculteit met haar introductie van de bacheloropleiding Social Sciences ook al remediëren. 

Opmerkelijk is dat, drie jaar na datum, zowat eenderde studenten van de Engelstalige bachelor in Social Sciences van Belgische afkomst zijn. Toch is er volgens  Joël Branson geen sprake van een substitutie-effect, waarbij de Nederlandstalige pendant studenten zou verliezen aan haar Engelstalige variant. “Het gaat vooral om studenten die anders niét naar de universiteit zouden zijn gekomen, of een andere richting dan de bestaande Nederlandstalige pendant zouden hebben gekozen.” 

Luc Hens, de programmaverantwoordelijke voor de Engelstalige bachelor in Business Economics, wijst er ook op dat de inhoud van de Engelstalige en Nederlandstalige opleidingen verschilt. “In de opleiding TEW heb je bijvoorbeeld een sequentie rechtsvakken die vertrekken vanuit het Belgische ondernemingsrecht,” zegt hij. “In de Engelstalige bacheloropleiding zullen die dat uiteraard niet doen.” 

Met de nieuwe bachelor in Business Economics van de VUB is er voor de eerste keer een Engelstalige bacheloropleiding in de Toegepaste Economische Wetenschappen op de Belgische markt.

Studenten die zich willen inschrijven, vinden daartoe alle informatie op de website van de opleiding.

Contacteer ons
Geert Goessaert Vrije Universiteit Brussel
Joël Branson Decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, Vrije Universiteit Brussel
Luc Hens Programmadirecteur van de Bachelor of Science in Business Economics, Vrije Universiteit Brussel
Geert Goessaert Vrije Universiteit Brussel
Joël Branson Decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, Vrije Universiteit Brussel
Luc Hens Programmadirecteur van de Bachelor of Science in Business Economics, Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel