VUB start academisch jaar met nieuwe Engelstalige bacheloropleiding in Business Economics
Al 32 studenten ingeschreven
Vrijdag 7 september 2018 — Drie jaar nadat de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met UGent met een eerste Engelstalige bacheloropleiding uitpakte (in Social Sciences), introduceert ze de nieuwe Engelstalige bachelor in Business Economics, ditmaal op haar eentje. De verwachtingen zijn hooggespannen en lijken te zullen worden ingelost: twee weken na de start van de inschrijvingen hebben zich al 32 studenten ingeschreven. “Op kruissnelheid mikken we op 100 studenten per jaar, maar voor dit jaar ben ik al tevreden als we er 50 mogen verwelkomen,” zegt decaan Joël Branson van de organiserende faculteit van de Sociale Wetenschappen en Solvay Business School.
In tegenstelling tot de Engelstalige bacheloropleiding in Social Sciences, die bij haar introductie een volledig nieuwe richting was, is de nieuwe opleiding een Engelstalige variant van de bestaande bacheloropleiding in de Toegepaste Economische Wetenschappen. “Het past in onze strategie om in de mate van het mogelijke voor al de Nederlandse opleidingen van onze faculteit een Engelstalige variant aan te bieden,” zegt Joël Branson. “We zijn een universiteit in Brussel, en het zou zonde zijn als we het pad van de internationalisering niet zouden bewandelen.”
Met een naam als Brussel oefent de hoofdstad inderdaad veel aantrekking uit op internationale studenten. Maar die potentieel intense internationale uitwisseling wordt bemoeilijkt door het ontbreken van opleidingsonderdelen in het Engels. Daaraan wou de faculteit met haar introductie van de bacheloropleiding Social Sciences ook al remediëren.
Opmerkelijk is dat, drie jaar na datum, zowat eenderde studenten van de Engelstalige bachelor in Social Sciences van Belgische afkomst zijn. Toch is er volgens Joël Branson geen sprake van een substitutie-effect, waarbij de Nederlandstalige pendant studenten zou verliezen aan haar Engelstalige variant. “Het gaat vooral om studenten die anders niét naar de universiteit zouden zijn gekomen, of een andere richting dan de bestaande Nederlandstalige pendant zouden hebben gekozen.”
Luc Hens, de programmaverantwoordelijke voor de Engelstalige bachelor in Business Economics, wijst er ook op dat de inhoud van de Engelstalige en Nederlandstalige opleidingen verschilt. “In de opleiding TEW heb je bijvoorbeeld een sequentie rechtsvakken die vertrekken vanuit het Belgische ondernemingsrecht,” zegt hij. “In de Engelstalige bacheloropleiding zullen die dat uiteraard niet doen.”
Met de nieuwe bachelor in Business Economics van de VUB is er voor de eerste keer een Engelstalige bacheloropleiding in de Toegepaste Economische Wetenschappen op de Belgische markt.
Studenten die zich willen inschrijven, vinden daartoe alle informatie op de website van de opleiding.