VUB spin-off Axiles Bionics haalt €2.4 miljoen kapitaal op

VUB spin-off Axiles Bionics haalt €2.4 miljoen kapitaal op

Investeringen zullen gebruikt worden voor de ontwikkeling van een bionische protheses voor mensen met een geamputeerde voet.

Axiles Bionics, een Brusselse startup die een innovatieve slimme robotvoet voor geamputeerden ontwikkelt, kondigt aan dat ze met succes een eerste Series A kapitaalronde van €2.4 miljoen heeft afgesloten. De kapitaalronde wordt geleid door de oprichters en verschillende privé-investeerders, die voornamelijk bestaat uit VUB en ULB alumni.

Huidige protheses zijn nog mijlenver verwijdert van het volwaardig vervangen van een verloren ledemaat. Ondanks de duidelijke vraag van geamputeerden naar betere enkel-voet prothesen, blijven innovaties schaars omwille van het vernuft van het menselijk lichaam en de complexiteit om dit na te bootsen. 

Op basis van meer dan 10 jaar onderzoek bij BruBotics, het roboticalab van de Vrije Universiteit Brussel, inzake geavanceerde robotica, artificiële intelligentie en menselijke biomechanica, ontwikkelt Axiles Bionics technologie die in staat is om de unieke combinatie van kracht en flexibiliteit van een menselijke enkel na te bootsen. Deze unieke bionische technologie stelt geamputeerden in staat om terug op een normale manier te stappen in hun dagelijks leven, reageert onmiddellijk op de intentie van de gebruiker en compenseert de verloren beenspieren volledig. 

Het kapitaal zal gebruikt worden om de verdere onderzoek en ontwikkeling, de klinische validatie en de commercialisering van de next-generation bionische voet van Axiles Bionics. Bart van Gael (ex CEO HENRARD SA), Michel Delloye (ex CEO RTL Group, GBL and Private equity investor), Jacques Langhendries (ex CEO and founder HiGH5 Recycling) en voorzitter Stefan Yee (CEO PE group) zijn toegetreden tot de raad van bestuur.

“We zijn ontzettend blij en enthousiast zoveel privé kapitaal te hebben verzameld om onze bionische technologie verder te ontwikkelen en naar de mensen te brengen.” vertelt Pierre Cherelle, Doctor in Robotica (VUB) en oprichter en CEO van Axiles Bionics.

“We geloven sterk dat geavanceerde robotica en artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen in het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen in de nabije toekomst” zegt Felipe Gomez, Doctor in Artificiële Intelligentie (VUB) en mede-oprichter en CTO van Axiles Bionics. 

Professor Dirk Lefeber, hoofd van BruBotics en jarenlang promotor van het onderzoek, en Prof. Bram Vanderborght zijn verheugd met de komst van Axiles Bionics. “Als onderzoekers ontwikkelen we aan een universiteit zeer geavanceerde prototypes, maar zelden worden dit nadien producten die ten dienste zijn van de maatschappij. We zijn dus zeer blij dat door het doorzettingsvermogen van het team deze prothese uit het labo komt en bruikbaar wordt voor geamputeerden”. Ze benadrukken ook het innovatieve karakter van Axiles Bionics:

“Wereldwijd zijn er slechts een 3-tal bedrijven die dergelijke geavanceerde enkelprothesen op de markt brengen. Het is dan ook een primeur dat we hier in Brussel een dergelijke spin-off kunnen starten.”

 

Over AXILES BIONICS

Opgericht in januari 2019, Axiles Bionics is een spin-off van het BruBotics onderzoekscentrum van de Vrije Universiteit Brussel. Axiles Bionics heeft als missie de levenskwaliteit van mensen te verbeteren met behulp van slimme assistieve robotica en met de ambitie om in Brussel een center of excellence uit te bouwen rond nieuwe bionische technologieën. 

Gebaseerd op 12 jaar Robotica onderzoek aan de VUB met financiële steun van het Brusselse Gewest via Innoviris, zal de eerste focus van Axiles Bionics liggen bij het ontwikkelen van een betaalbare next-gen bionische voetprothese voor geamputeerden aan de onderste ledematen. Axiles Bionics is eveneens gesteund door de Caring Entrepreneurship Fund van de Koning Boudewijnstichting.

 www.axilesbionics.com

 

Over BRUBOTICS & VUB

Het Brusselse Menselijke Robotica onderzoekscentrum, BruBotics, verenigt 8 onderzoeksgroepen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die de levenskwaliteit van mensen via menselijke robotica willen verbeteren. Met meer dan 100 onderzoekers uit domeinen als robotica, artificiële intelligentie, rehabilitatie, fysiologie, gerontologie, marketing en eHealth is BruBotics één van de leidende Europese spelers in onderzoek naar en rond menselijke robotica.  

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

www.brubotics.eu / www.vub.ac.be

 

Over INNOVIRIS

Als Brusselse gewestelijke organisatie voor onderzoek en innovatie wil Innoviris burgers, bedrijven, onderzoeksinstellingen en non-profitorganisaties verbinden, stimuleren en financieel ondersteunen in het maken van vooruitgang. 

www.innoviris.brussels

 

Over CARING ENTREPRENEURSHIP FONDS

Het Caring Entrepreneurship Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, will ondernemers steunen in de start van hun onderneming in de gezondheids- en welzijnssector. Ons hoofddoel is tegelijkertijd tewerkstelling creëren en een impact hebben op de gezondheid en het welzijn van de maatschappij. Start-ups, vooral in dit domein, spelen een sleutelrol in de ontwikkeling en vooruitgang om tegemoet te komen aan onvervulde medische noden en de ouder wordende bevolking. 

www.caring-entrepreneurship.com

 

Contact informatie:

Pierre Cherelle

CEO Axiles Bionics

pierre@axilesbionics.com

+32 476 37 82 82

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel