VUB-rector Jan Danckaert met spoed geopereerd aan het hart

VUB-rector Jan Danckaert met spoed geopereerd aan het hart

Na succesvolle operatie volgt afwezigheidsperiode in functie van rust en herstel

Brussel, maandag 16 januari 2022 – ​ Jan Danckaert, de rector van de Vrije Universiteit Brussel, is vandaag met spoed geopereerd aan het hart. In het UZ Brussel, het universitaire ziekenhuis verbonden aan de VUB, werden er succesvol 4 overbruggingen geplaatst. Op advies van de artsen last Danckaert een periode van rust in om volledig te herstellen van de operatie. Hugo Thienpont, vicerector Innovatie & Valorisatie aan de VUB, neemt in zijn afwezigheid de taken van rector over.

Na hartklachten besliste Jan Danckaert afgelopen vrijdag om op consultatie te gaan in het UZ Brussel. Daar kreeg hij te horen dat hij zo snel mogelijk een overbruggingsoperatie moest ondergaan aan het hart. De ingreep vond ondertussen plaats en is goed verlopen.

“Ik ben dankbaar voor de goede zorgen van de artsen en het verplegend personeel van het UZ Brussel. Ik ga hun advies ter harte nemen en zoveel mogelijk rusten om mijn lichaam te laten herstellen van de operatie. Daarna smijt ik mij opnieuw voluit als rector van de VUB. Reculer pour mieux sauter, noemen ze dat. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn beleidsploeg de universiteit op de juiste koers houdt tijdens mijn afwezigheid. ”, zegt VUB-rector Jan Danckaert.

Dat beleidsteam bestaat, naast de rector, uit een team van vier vicerectoren. Pieter Ballon, Karin Vanderkerken, Nadine Engels en Hugo Thienpont. Thienpont, vicerector Innovatie & Valorisatie en gewoon hoogleraar aan de faculteit Ingenieurswetenschappen, was al vicerector onder ererector Caroline Pauwels. Als ervaren gezicht zal hij in afwezigheid van Danckaert de taken van rector op zich nemen.

“Op vraag van Jan neem ik zijn taken als rector over. Ik ga er alles aan doen om dat goed te doen”, stelt vicerector Hugo Thienpont. “We moeten Jan en zijn familie de tijd geven om even te bekomen en vooral goed te rusten. Namens de beleidsploeg en de hele VUB-gemeenschap wens ik hem een spoedig herstel toe.”

Van links naar rechts: Hugo Thienpont, Nadine Engels, Karin Vanderkerken, Jan Danckaert en Pieter Ballon
Van links naar rechts: Hugo Thienpont, Nadine Engels, Karin Vanderkerken, Jan Danckaert en Pieter Ballon

Jan Danckaert zijn eerste ambtstermijn als VUB-rector startte aan het begin van dit academiejaar. Sinds maart 2022 was hij actief als rector ad-interim, nadat ererector Caroline Pauwels haar taken noodgedwongen moest neerleggen door ziekte. Wanneer Danckaert exact terugkeert, is voorlopig nog niet duidelijk.

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel