VUB-rector Caroline Pauwels meter van middeleeuwse zeilboot “de Eenhoorn”

VUB-rector Caroline Pauwels meter van middeleeuwse zeilboot “de Eenhoorn”

Tewaterlating replica Lodewijk XIV’s “Grote schip van Versailles” op 27/4 om 10u30 bij COOP in Anderlecht

Vandaag wordt in Anderlecht het nieuwe zeilschip “de Eenhoorn” van vzw Maritiem Atelier officieel te water gelaten. Dit schip is een indrukkende replica van het Grote Schip van Versailles uit 1669 dat Lodewijk XIV liet bouwen om te varen op de vijvers voor zijn paleis. VUB-rector Caroline Pauwels is meter van dit nieuwe schip, samen met Erick Surcouf. Die laatste is een nazaat van de bekende Normandische kaper Robert Surcouf.

De nieuwe ‘Eenhoorn’ is gebouwd op schaal 1:4 en ruim 15 meter lang. De romp bestaat uit 44 spanten. De bouw is een initiatief van de Brusselse vzw Maritiem Atelier, die zich al sinds 2011 inzet om zeilen toegankelijker te maken voor kansarme jongeren. Naast zeilopleidingen, kampen bouwt de vereniging sinds enkele jaren ook haar eigen schepen. ‘De Eenhoorn’ is hun nieuwste realisatie. Aan dit enorme bouwproject werkten liefst 298 kinderen en 160 volwassenen mee, goed voor ruim 4000 werkuren. Het zeilschip zal ingezet worden als lesboot.

VUB-rector Caroline Pauwels is trotse meter van dit nieuwe project: “Sociale inclusie en voeling met wat er leeft in de stad maken deel uit van mijn belangrijkste actiepunten. Wat Maritiem Atelier hier realiseert is daar een prachtig voorbeeld. Ik ben dan ook heel vereerd dat ze mij vroegen om meter te zijn van dit project”

Deze nieuwe zeilboot wordt feestelijk te water gelaten op zaterdag 27 april tussen 10:30 en 12:00 aan de COOP, Demetskaai 23 te Anderlecht, door Caroline Pauwels en Erick Surcouf. Om foto's te maken van de tewaterlating, raden wij u aan om aan de overkant van de Coop-site te gaan staan. Gelieve uw komst te bevestigen bij Sicco Wittermans (sicco.wittermans@vub.be of 02/629 21 37).

De boot vaart nadien door naar BRYC jachthaven, waar de masten en het tuigage zullen worden geplaatst in de komende maanden. Het project won de prestigieuze Bruocsella prijs 2018 en geniet van ondersteuning van de Haven van Brussel, Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Gemeente Anderlecht, de Stad Brussel en menige particulieren.

Contacteer ons
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel