VUB-professoren benoemd als experten in Benelux en Internationale AI-adviesorganen

VUB-professoren benoemd als experten in Benelux en Internationale AI-adviesorganen

VUB- en ULB-professor Tom Lenaerts van het VUB-Artificial Intelligence Lab is sinds dit jaar benoemd als voorzitter van de Benelux Vereniging voor Kunstmatige Intelligentie (bnvki.org), een samensmelting, sinds 1987, van de Belgische AI vereniging BAAI, die werd opgericht door VUB emeritus professor Luc Steels begin jaren tachtig, met de Nederlandse AI vereniging NVKI. ​ De BNVKI vormt samen met haar zusterorganisaties in andere EU-landen de European Association for AI (eurai.org), en heeft als doel het Europese onderwijs, onderzoek als ook de toepassing van AI in Europa in de verf te zetten. ​ Jaarlijks wordt er aandacht besteed aan de onderzoeksresultaten en toepassingen tijdens de Benelux AI conferentie (BNAIC), nu al de 35e editie.

Tegelijk werd Lenaerts door de Brusselse regio benoemd tot expert in de Global Partnership on AI (gpai.ai), die onze verschillende regeringen samenbrengt en adviseert rond AI-thema’s. “Ik neem die taak samen met professor Rob Heyman van de VUB-onderzoeksgroep SMIT op, die door Vlaanderen in die functie is benoemd”, zegt Lenaerts. “We gaan er zetelen in onder andere de Responsable AI-werkgroep die zich als adviesorgaan onder andere bezighoudt met het belang gender en gelijkheid in AI, de impact van AI op duurzaamheid, de problematiek van taalmodellen en met de controle van het overheidsbeleid ter zake.”

Meer info:

Tom Lenaerts: +32 486 93 19 96

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel