VUB organiseert symposium over sportblessures

VUB organiseert symposium over sportblessures

Van preventie tot weer sporten

Op 23 april 2022, tussen 9u en 13u, organiseert VUB-onderzoeksgroep Menselijke Fysiologie en Sportkinesitherapie (MFYS) het Sport Injury Seminar op de Vrije Universiteit Brussel, campus Etterbeek. Het symposium laat zowel onderzoekers als mensen uit de praktijk aan bod komen (chirurgen, kinesitherapeuten, …). De onderzoeksgroep ontvangt die dag ook internationaal gerenommeerde wetenschappers. Prof. Dr. Romain Seil (orthopedisch chirurg) uit Luxemburg, die gespecialiseerd is in de veel voorkomende kruisbandblessures, spreekt over de verbeterpunten bij chirurgische ingrepen in de sport. Prof. Dr. Evert Verhagen uit Nederland, gespecialiseerd in de epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid, bespreekt de mentale impact op een geblesseerde sporter. Beiden zijn verbonden aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

De introductie van het symposium wordt gedaan door VUB-professor Romain Meeusen. Hij is leerstoelhouder van de “Luxembourg chair for translational research in Human Motion, Sports Injury Prevention and Health”. Met de steun van de partner Luxembourg Institute of Research in Orthopedics, Sports Medicine and Sciences (LIROMS) vergaart de leerstoel nieuwe kennis over beweging en fysieke activiteiten, en wil het technologische methodes ontwikkelen om sportblessures te bestrijden.

Revalidatiewetenschapper Bruno Tassignon onderzoekt aan de VUB hoe de besluitvorming rondom de  terugkeer naar sport van geblesseerde sporters kan worden verbeterd . Daarnaast focust zijn onderzoek op de interacties tussen sportblessures en het brein. Het lopend onderzoek van Bruno is vooral gericht op hoe het brein zich aanpast na een ligamentair sportletsel.

Wetenschappelijk onderzoeker op het gebied van sportkine aan de VUB Jo Verschueren focust zich op de rol van vermoeidheid bij het ontstaan van sportblessures. Vermoeidheid kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat atleten anders gaan bewegen, trager reageren of minder gaan presteren. Hierdoor lopen ze mogelijk meer risico om een blessure op te lopen. In zijn lopend onderzoek stelt hij zich de vraag: kunnen we de invloed van vermoeidheid herkennen op basis van testen die we in de praktijk inzetten? Zowel de impact van fysieke als van mentale vermoeidheid wordt daarbij ingeschat. Zijn recente bevindingen geven alvast inzicht in de eerste resultaten.

Programma

  • Opening & introductie
    Prof dr. Romain Meeusen (VUB)

     
  • Return To Sport (RTS) decision-making after lateral ankle sprain. Neurocognitive impairments after injury: What about the brain?
    Dr. Bruno Tassignon (VUB)

     
  • How do adaptability and fatigue affect functional performance? A scope towards injury risk and RTS decision-making.
    Dr. Jo Verschueren (VUB)

 

Koffie pauze

  • Improving RTS after ACL reconstruction: what can surgeons do better?
    Prof. dr. Romain Seil (LIROMS)

     
  • Biomechanical analysis of running in RTS decision making
    Prof. dr. Jan Cabri (LIROMS)

     
  • Looking beyond the measures, what does the athlete think?
    Prof. dr. Evert Verhagen (VU)

 

Journalisten kunnen zich aanmelden bij: [email protected]e, +32 (0)2 629 22 22

LK
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel