VUB organiseert politiek kopstukkendebat tijdens jaarlijkse Genderweek

VUB organiseert politiek kopstukkendebat tijdens jaarlijkse Genderweek

Donderdag 7 maart om 19u - auditorium QD, Pleinlaan 2, 1050 Elsene

Maandag 4 maart 2024 – In aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart, organiseert de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de hele week on- en offline activiteiten die in het teken staan van gender en diversiteit. Als Urban Engaged University wil de VUB zo meebouwen aan een inclusieve samenleving waar iedereen zich vertegenwoordigd voelt en gelijke kansen krijgt, ongeacht hun geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, etniciteit, religie of achtergrond. ​ Een van de hoogtepunten is een politiek kopstukkendebat waarbij vijf politici van vijf Vlaamse partijen in aanloop naar de verkiezingen in dialoog gaan met elkaar over gender, gelijkheid en andere actuele politieke thema’s. ​ ​

Moet er een versoepeling komen van de abortuswetgeving? Hoe creëren we een veilige omgeving waar jongeren hun seksuele identiteit en genderidentiteit ten volle durven ontplooien? Is het aan leerkrachten om genderstereotypen al van in de kleuterklas te doorbreken en seksuele diversiteit bespreekbaar te maken? Het zijn slechts enkele van de vragen die gesteld zullen worden tijdens een politiek kopstukkendebat met als titel ‘Gender Gelijkheid Verkiezingen', georganiseerd door de vakgroep Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag vertolken Gwendolyn Rutten (Open VLD), Nadia Naji (Groen), Hannelore Goeman (Vooruit), Kathleen Depoorter (N-VA) en Lynn Callewaert (CD&V) de standpunten van hun partij en blikken ze vooruit naar wat we mogen verwachten na de verkiezingen. Professoren Karen Celis en Dave Sinardet leiden het debat in goede banen.

Praktische informatie

Wanneer? Donderdag 7 maart

  • 18u30: Ontvangst
  • 19u-20u30: Debat én vragenronde

Waar? Auditorium QD, Pleinlaan 2, 1050 Elsene

Story image

Wij nodigen de pers graag uit om het debat bij te wonen. Bent u graag van de partij? Gelieve te verwittigen via nathalie.vlaemynck@vub.be 


Meer info

De jaarlijkse Genderweek is een initiatief van het VUB-expertisecentrum voor Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit (RHEA). Van 4 tot 8 maart organiseert het centrum verschillende evenementen waarmee ze het belang van wetenschappelijk genderonderzoek en sociale rechtvaardigheid benadrukt.

Het volledige programma vind je hier.
Genderweek 2024 | Vrije Universiteit Brussel (vub.be)

RHEA | RHEA VUB

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

Verruim je blik op de wereld

Het initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel