VUB organiseert exclusieve lezing en debat met Amerikaanse topwetenschapper Jan Golinski
Over de rol van wetenschap en geschiedenis in onze kennis van het klimaat
Op 14 februari organiseert de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een avondlezing van de gerenommeerde Amerikaanse professor Jan Golinski. Na de lezing volgt een panelgesprek, waarbij Golinski in dialoog gaat met filosofe Alicja Gescinska, wetenschapshistoricus en -filosoof Cornelis J. Schilt en het publiek. Het centrale thema is de wisselwerking tussen wetenschap, geschiedenis en het begrip van de klimaatverandering.
Professor Golinski koos als titel voor zijn lezing: “History of science in a changing climate” (Geschiedenis van wetenschap in een veranderend klimaat). Hij bespreekt hierbij hoe de geschiedenis inzicht biedt in de manier waarop we vandaag naar de klimaatverandering kijken. Hoe beïnvloedt de geschiedenis de kennis over de klimaatverandering van vandaag? Hoe beïnvloeden culturen, ideeën, overtuigingen en intellectuele stromingen de manier waarop we klimaatverandering begrijpen, interpreteren en erop reageren? Al deze vragen plaatst Golinski in een internationaal kader. Hij schenkt tijdens zijn lezing speciale aandacht aan de erfenis uit de Verlichting. Bij deze stroming ontstond het wereldbeeld dat de natuur enerzijds verkenbaar en anderzijds bepalend is voor het menselijk leven. Golinski focust op hoe de Verlichting onze kijk op het klimaat beïnvloedt en welke lessen we kunnen trekken uit het verleden om de uitdagingen van vandaag beter te begrijpen.
Na de lezing gaan professor Golinski, filosofe Alicja Gescinska en VUB-professor Cornelis J. Schilt in dialoog met elkaar en met het publiek over de hedendaagse betekenis van de waarden van de Verlichting en de rol van wetenschappers in het publieke (klimaat)debat. Dat debat verhit immers de gemoederen, want wat is waarheid over de klimaatverandering en wat is fake news? Wetenschappers spelen een belangrijke rol bij de zoektocht naar een passend antwoord en leveren met hun studies een belangrijke bijdrage aan objectieve oplossingen en debatten.
Professor Cornelis J. Schilt is initiatiefnemer van deze avond en van de bredere lezingenreeks ‘Kennis in internationaal Perspectief’ waar deze lezing deel van uitmaakt. Hoe is onze kennis ontstaan? Wie zijn de grondleggers van onze kennis? Hoe evolueerde kennis wereldwijd? In deze lezingenreeks gaat professor Cornelis J. Schilt naar de oorsprong van alles wat we weten.
Inschrijven is gratis en kan via deze link.
Praktische info
14 februari 2024
Van 18u tot 19u30
VUB Main Campus Etterbeek (gebouw U-Residence)
Pleinlaan 2, 1050 Elsene
Programma
- Introductie door Alicja Gescinska
- Verwelkoming door professor Cornelis J. Schilt
- Lezing door professor Jan Golinski: History of science in a changing climate
- Panelgesprek
- Netwerkmoment met drink
Taal: Engels
Over professor Golinski
Professor Jan Golinski is een gerenommeerd Amerikaans wetenschapshistoricus, gespecialiseerd in de periode vanaf de Verlichting. Hij behaalde zijn doctoraat aan de Universiteit van Leeds en een postdoc fellowship aan Churchill College in Cambridge. Hij is hoogleraar Geschiedenis en Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van New Hampshire. Hij is auteur van de volgende boeken:
- Science as Public Culture: Chemistry and Enlightenment in Britain, 1760-1820 (Cambridge University Press, 1992);
- Making Natural Knowledge: Constructivism and the History of Science (University of Chicago Press, 2005);
- British Weather and the Climate of Enlightenment (University of Chicago Press, 2007).
Over Alicja Gescinska
Alicja is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en dichteres en niet meer weg te denken uit het publieke debat in Vlaanderen en daarbuiten. Ze schreef tal van bekroonde boeken, en maakte tv-programma’s. Haar publicaties getuigen van een groot humanistisch engagement en vooral van een groot geloof in de waarde van het vrije denken en de vrije meningsuiting. Alicja is gastcurator van de Pauwels Academy of Critical Thinking, dat deel uitmaakt van het publieksprogramma van de VUB.
Verruim je blik op de wereld
Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en de wereld.
Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld te zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.