VUB onderzoeksteam ontwikkelt innovatieve lokale behandeling voor botverlies bij ziekte van Kahler

VUB onderzoeksteam ontwikkelt innovatieve lokale behandeling voor botverlies bij ziekte van Kahler

Een team van onderzoekers van het Translational Oncology Research Centre (TORC) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), in samenwerking met vooraanstaande Duitse universiteiten, heeft een nieuw biomateriaal ontwikkeld met veelbelovende mogelijkheden voor de behandeling van botletsels of minimale restziekte bij patiënten met multipel myeloom (ziekte van Kahler). De bevindingen wijzen op een baanbrekende aanpak voor botgenezing en tumorcontrole.

Het team ging een grote uitdaging aan in de behandeling van multipel myeloom—een vorm van bloedkanker waarbij kwaadaardige plasmacellen zich ophopen in het beenmerg. Dit leidt bij 80% van de patiënten tot verwoestende botletsels die ernstige pijn en fracturen veroorzaken. Deze fracturen genezen vaak niet goed en ondersteunen een vicieuze cirkel die de overleving en hergroei van tumoren bevordert.

"Met onze multidisciplinaire inspanning wilden we geavanceerde botreparatiematerialen ontwikkelen die de stabiliteit van gezond trabeculair bot kunnen nabootsen, botgenezing bevorderen door de activiteit van botafbrekende cellen (osteoclasten) te verminderen en de functie van botopbouwende cellen (osteoblasten) te versterken. Tegelijkertijd kunnen deze materialen lokaal geneesmiddelen afleveren om tumoractiviteit te onderdrukken en botregeneratie te ondersteunen," zegt professor Dirk Hose van TORC.

Het resultaat van hun inspanningen is "sicXer," een zogenaamd "mesoporeus silica-collageen xerogel," dat is ontworpen om sterk te lijken op gemineraliseerd collageen, de structurele basis van bot. Door gebruik te maken van innovatieve silica-gebaseerde mineralisatie geïnspireerd op de skeletstructuren van mariene glassponsen, heeft het team de mechanische eigenschappen en afbraakkinetiek van sicXer afgestemd op menselijk bot.

"Op basis van sicXer hebben we ‘boXer’ ontwikkeld, een met medicijnen geladen versie van het materiaal. BoXer bevat het anti-myeloma medicijn bortezomib, een middel dat bekend staat om netto botvorming te stimuleren en tegelijkertijd tumorcellen effectief te doden. BoXer geeft deze 'lading' lokaal vrij op de plaats van botletsels, wat een dubbel therapeutisch voordeel biedt—botregeneratie en lokale myeloomcontrole," voegt Dr. Anja Seckinger van TORC toe.

In hun aankomende publicatie demonstreren de onderzoekers het vermogen van boXer om botvorming te stimuleren in preklinische modellen van zowel gezond als ziek bot. Ze slaagden er ook in myeloomcellen te onderdrukken, inclusief cellen die resistent zijn tegen systemische bortezomib-behandeling. De resultaten tonen veelbelovend potentieel voor stabilisatie en genezing van botletsels die gevoelig zijn voor fracturen.

Het onderzoeksteam ziet sicXer en boXer als onderdelen van een nieuwe gecombineerde systemische en lokale behandelingsstrategie voor multipel myeloom. Buiten de oncologie zouden deze materialen ook toepassingen kunnen hebben bij niet-kwaadaardige aandoeningen die gepaard gaan met botdegeneratie of fracturen.

"Deze innovatie biedt een oplossing voor een belangrijke onvervulde behoefte in de behandeling van multipel myeloom door structurele botreparatie te combineren met gerichte tumorcontrole. We kijken ernaar uit om richting klinische tests te gaan om het potentieel van sicXer en boXer te realiseren in het verbeteren van patiëntuitkomsten," concludeert professor Hose.

 

Referentie:

Hose, D., Ray, S., Rößler, S. et al. Bortezomib-releasing silica-collagen xerogels for local treatment of osteolytic bone- and minimal residual disease in multiple myeloma. J Hematol Oncol 17, 128 (2024). https://doi.org/10.1186/s13045-024-01636-4


Contact:

Dirk Hose: dirk.hose@vub.be (ENG, DE)

Anja Seckinger: anja.seckinger@vub.be (ENG, DE)

Tel. beschikbaar bij de redactie.

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

 

 

GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel