VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose

VUB onderzoeksteam ontdekt essentieel eiwit dat bijdraagt aan leverfibrose

Chronische leverziekte vormt wereldwijd een ernstig gezondheidsprobleem met een grote impact op de individuele levenskwaliteit. Een belangrijk kenmerk van chronische leverziekte is leverfibrose, waarbij bepaalde levercellen (zgn. leverstellaatcellen) actief worden en littekenweefsel produceren dat de lever zal beschadigen. Op dit moment zijn er geen specifieke medicijnen beschikbaar om dit te behandelen, mede doordat we onvoldoende kennis hebben over het activatie proces van deze leverstellaatcellen en er tot dusver geen specifieke doelwitten bekend zijn.

Microscopisch beeld van fibrose in een lever. De rood gekleurde vezels zijn fibrotisch littekenweefsel © Vincent De Smet
Microscopisch beeld van fibrose in een lever. De rood gekleurde vezels zijn fibrotisch littekenweefsel © Vincent De Smet

Een team van onderzoekers van de Liver Cell Biology Research Group (LIVR) van de Vrije Universiteit Brussel en het departement gastro-enterologie en hepatologie van het UZ Brussel zijn er nu in geslaagd om een specifiek eiwit op het celmembraan van deze levercellen te identificeren. “Dankzij nieuwe analytische tools kunnen we zeer snel en efficiënt verschillende genetische merkers testen, en grote datasets verwerken. Dat is ook nodig aangezien de functionele complexiteit van verschillende genen en eiwitten ongezien is.” zegt Leo van Grunsven van LIVR. De identificatie van dit eiwit biedt perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen om leverfibrose te behandelen. “Het eiwit draagt de weinig tot de verbeeldingsprekende naam GPR176, maar dat komt omdat we nog niet goed weten waartoe dit eiwit nog dient. Mogelijk is dit eiwit gelinkt aan nog andere functies, maar we konden zowel in muis als mens een sterke correlatie vaststellen tussen leverfibrose en de productie van dit eiwit. In levende muizen, waar de productie van het eiwit GPR176 met genetische tools onderdrukt werd, zien we, dat wanneer er leverziekte optreedt, er minder fibrose wordt aangemaakt.” zegt Vincent De Smet van LIVR en het UZ Brussel. “Hoe dan ook is dit onderzoek een belangrijke stap naar de ontwikkeling van nieuwe en doeltreffende medicijnen.” voegt De Smet toe.

 

Het onderzoek was deel van het doktoraatsonderzoek van Vincent De Smet, en werd online gepubliceerd als journal pre-proof op 8 februari 2024:

De Smet V, Gürbüz E, Eysackers N, Dewyse L, Smout A, Kazemzadeh Dastjerd M, Lefesvre P, Messaoudi N, Reynaert H, Verhulst S, Mannaerts I, van Grunsven LA, The orphan receptor GPR176 in hepatic stellate cells exerts a profibrotic role during chronic liver diseases, JHEP Reports (2024), doi: https://doi.org/10.1016/j.jhepr.2024.101036.


Contact:

Vincent De Smet: [email protected]

Leo van Grunsven: [email protected]

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel