VUB-onderzoeksgroep leidt de weg naar de volgende generatie batterijen met het BAT4EVER-project

VUB-onderzoeksgroep leidt de weg naar de volgende generatie batterijen met het BAT4EVER-project

De onderzoeksgroep MOBI aan de VUB maakt baanbrekende zelfherstellende batterijen werkelijkheid. Door tevens hun afhankelijkheid van kritieke grondstoffen te verminderen, worden ze lichter, duurzamer en circulair.

Het baanbrekende BAT4EVER-project, gefinancierd door de Europese Commissie via het Horizon 2020-programma, is een van de verschillende projecten die tot doel hebben zelfherstellende functionaliteiten in te bedden in batterijen onder het Battery2030+ initiatief. Het onderzoeksteam richt zich op het modificeren van de batterijchemie: grafiet vervangen door silicium, dat overvloedig aanwezig is op het aardoppervlak. Door ook het aandeel kobalt te verminderen, bieden op silicium gebaseerde batterijen nieuwe mogelijkheden voor het duurzaam opladen van onze apparaten. Dr. Kamil Burak Dermenci, Technisch Projectcoördinator bij het Battery Innovation Centre (BIC) binnen MOBI-VUB, zei: "Ons onderzoek toont duidelijk aan dat zelfherstel een gamechanger zou kunnen zijn voor de batterij-industrie. Dankzij onze innovatieve componenten kunnen we de ambitie verleggen naar 1000 cycli - zelfs met hoge siliciumbelastingen."

Van smartphones en smartwatches tot laptops en elektrische voertuigen, batterijen worden gevonden in elk apparaat dat we vandaag gebruiken. Zonder hen zouden onze dagelijkse levens eenvoudigweg niet mogelijk zijn. Lithium-ion-batterijen zijn het vlaggenschip van de huidige markt omdat ze een lange levensduur bieden tegen een redelijke prijs. Ze zijn echter verre van perfect.

 

Zelfherstellende materialen gebruikt in de nieuwe batterijtechnologie. Afbeelding met dank aan Enwair.
Zelfherstellende materialen gebruikt in de nieuwe batterijtechnologie. Afbeelding met dank aan Enwair.

Li-ion-batterijen zijn zeer afhankelijk van kritieke grondstoffen, waaronder lithium, kobalt en natuurlijk grafiet. Ten eerste is de toeleveringsketen niet veilig, met lithiummijnen in Zuid-Amerika die het grootste deel van de vraag beantwoorden. Dan zijn er ethische kwesties om rekening mee te houden, aangezien deze mijnbouw vaak kinderarbeid toelaat. Li-ion-batterijen vormen ook ernstige veiligheidsrisico's tijdens transport en gebruik, hoewel de volgende generatie Li-ion-batterijen waarschijnlijk verbeteringen zal brengen. Ondanks duidelijke vooruitgang is de levensduur van de batterij nog steeds niet op het niveau van ambitieuze markteisen.

Een veilige en duurzame toeleveringsketen die onafhankelijk is van kritieke grondstoffen en vrij van ethische zorgen - allemaal zonder de prestaties in gevaar te brengen - is de visie die de onderzoekers bij het Battery Innovation Center van MOBI-VUB drijft.

"Door zelfherstellende functionaliteiten in hun ontwerpen te integreren, streven we ernaar de levensduur van de batterijen te verlengen, de veiligheid te verbeteren en de reis van laboratorium naar markt te versnellen. Dankzij het unieke zelfherstelbare bindmiddel die in het project wordt gebruikt, zijn hoge siliciumbelastingen van meer dan 60% met meer dan 1000 laadcycli nu realistisch. Een nieuw type kathode heeft ook het kobaltgehalte verminderd. Het gebruik van ionische vloeistof in het elektrolyt verbetert ook aanzienlijk de veiligheid van de prototypebatterijen, die werden getest en goedgekeurd op basis van het typische gebruik van mobiele telefoons." besluit Dermenci.

 

Meer info:

De eerste onderzoeksresultaten werden reeds gepubliceerd in gerespecteerde tijdschriften en blijken buitengewoon veelbelovend

https://bat4ever.eu 

https://www.mdpi.com/1996-1944/14/11/2942  

https://www.mdpi.com/1996-1944/15/7/2392  


Contact:

Dr. Kamil Burak DERMENCI 

Email: [email protected]  

Mobile number: +32 490 39 31 42 

Website: https://mobi.research.vub.be/team 

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

IR
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel