VUB-onderzoeksgroep klokt af op 20 Nature-publicaties in 10 jaar

VUB-onderzoeksgroep klokt af op 20 Nature-publicaties in 10 jaar

Het labo van VUB-professor Jan Steyaert, ook co-directeur van het VIB-VUB Center for Structural Biology (CSB), publiceerde in tien jaar tijd twintig keer in Nature, een van de belangrijkste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. De meest recente publicatie, Structural Basis of Sodium-Dependent Bile Salt Uptake Into The Liver werd woensdag online gepubliceerd. Ze werpt een licht op de kanalen die galzouten doorheen de lever loodsen. Diezelfde kanalen worden ook door Hepatitesvirussen gebruikt om de lever te infecteren.

“Het eiwit waarvan we nu de structuur en de werking ontrafeld hebben is tegelijk de receptor voor Hepatites-B en Hepatitis-D,” zegt Steyaert. “Daarom biedt dit werk naast haar fundamenteel belangook perspectieven voor de ontwikkeling van ​ preventieve geneesmiddelen waarmee we de toegang van dit verschrikkelijke virus tot de lever kunnen blokkeren.”

Het was nog maar drie weken geleden dat het team van Steyaert een vorige Nature-publicatie haalde.

“We ontwikkelden de laatste jaren een baanbrekend technologieplatform die nu in heel veel domeinen wordt gebruikt,” relativeert Steyaert. “Daardoor slagen we er in om met de beste teams wereldwijd samen te werken en delen wij als co-auteurs ook mee in de uitstraling van al die toppublicaties in Nature.”

De technologie waar Steyaert het over heeft is gebaseerd op de de engineering en het gebruik van nanobodies, die ze als veelzijdig onderzoeksinstrument toepassen in de structurele biologie en in de geneeskunde. Het bestaan van een nieuwe klasse van antilichamen in het bloed van dromedarissen, nanobodies genaamd, werd in 1989 door VUB professoren Cécile Casterman en Raymond Hamers ontdekt, een ontdekking met enorme gevolgen, tot vandaag voor de globale biotechsector. Die nanobody-technologie leidde enkele jaren geleden ook tot de oprichting van de spin-off Confo Therapeutics, waar nu al tachtig mensen voltijds aan de slag zijn.

Of de twintig Nature-publicaties een record zijn weet Steyaert niet.

“Maar het zijn er echt wel veel”, vindt hij ook zelf. “We hebben gisteren voor de zekerheid toch maar een klein feestje gehouden met de onderzoeksgroepen van het CSB.”

Meer info

VIB-VUB Center for Structural Biology

[email protected]

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel