VUB-onderzoekers halen Guinness World Record langste robotketen binnen

VUB-onderzoekers halen Guinness World Record langste robotketen binnen

Samen met Nerdland Festival-bezoekers bouwden ze een keten van 334 robots

Onderzoekers en academici van de VUB & imec hebben een plek veroverd in Guinness World Records (het vroegere Guinness Book of Records). Ze maakten samen met de bezoekers van het Nerdland Festival de langste keten van robots ooit, die bovendien ook nog op licht reageren. VUB/imec-professor Bram Vanderborght en het team met Ellen Roels, Gabriël Van De Velde, Hendrik Cools en Niklas Steenackers vestigden hun record met een keten van 334 zelfontworpen robots. De VUB-onderzoeksgroep BruBotics wil met zijn record robots dichter bij de mensen brengen. “Onze doelstelling was vooral deelnemers op een interactieve manier kennis te laten maken met robots”, zegt Vanderborght. “En we zijn trots dat dat gelukt is.”

Het initiatief ging uit van de onderzoeksgroep BruBotics, het Brussels Human Robotics Research Center van de VUB, die de robots zelf ontwierp. “De robots reageren op licht met de sensoren die zijn ingebouwd”, zegt Ellen Roels, BruBotics-onderzoeker en VUB-doctoraatstudent. Dat is belangrijk, want om het record te behalen, moesten de robots reageren op iets in hun omgeving. “Hoe meer licht, hoe sneller de armpjes en het hoofdje bewegen. Ze hebben ook een hartje dat via aanpassingen aan de basiscode van kleur kan veranderen.”

Bezoekers van het Nerdland Festival hielpen mee met het in elkaar steken, het programmeren en het versieren van de robots. “Zonder hun hulp zouden we zeker geen 334 robots gehaald hebben en dus ook geen record”, aldus nog Roels.

Nochtans komt er heel wat kijken bij het bouwen van een robot. “Het is een multidisciplinaire bezigheid waarin zowel technische, als sociale, humane en medische wetenschappen samenkomen”, zegt Vanderborght “We wilden dat ook duidelijk maken met het wereldrecord. Samen kunnen we grootste dingen verwezenlijken en iedereen kan bijdragen op basis van zijn of haar sterktes.”

Omdat bezoekers zelf met de robots aan de slag konden, kregen ze een beter idee over wat de techniek nu eigenlijk inhoudt. “Zo willen we de angst voor robots wegnemen”, zegt Vanderborght. “Nerdland is een ideaal festival om dat op een speelse manier te doen.”

De robots moesten elkaar ook raken, maar dat zou leiden tot een keten van bijna 35 meter. Ook daar werd een oplossing voor gezocht. De robotketen stond op een sokkel die gemaakt werd door de schrijnwerkerij van de dienst VUB-infrastructuur naar een ontwerp van BruBotics, net als het design van de robots. Het Fablab van de VUB sneed alle robotonderdelen met lasers uit. Het hele project is een samenwerking tussen BruBotics, IMEC en VUB. En de bezoekers van Nerdland Festival…

“Het vorige record stond op naam van een school in Hong Kong met een keten van 255 robots”, zegt Brubotics innovation manager Gabriël Van De Velde. “Het stamt al uit 2007. Wij bouwden 334 exemplaren, maar dat lukte enkel dankzij de enthousiaste hulp van de Nerdland Festival bezoekers.”

De toren met robots zal binnenkort te bewonderen zijn in Technopolis, het "doe-centrum" voor wetenschap en technologie in Mechelen.


Het Nerdland Festival is het grootste openlucht wetenschapsfestival van België. Tijdens het evenement zijn er shows, focusgesprekken met onderzoekers, workshops en experimenten. Alles met één gemene deler: wetenschap. Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel ontvingen alle nieuwsgierigen ​ op 26, 27 en 28 mei 2023 op het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Meer info: https://www.nerdlandfestival.be/nl.

Meer info

Ellen Roels: 0471 22 95 20

(VUB)
(VUB)
BruBotics team (VUB)
BruBotics team (VUB)
(VUB)
(VUB)
(VUB)
(VUB)
(VUB)
(VUB)
Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel