VUB onderzoekers bouwen mee aan de nieuwe generatie ruimte observatoria

VUB onderzoekers bouwen mee aan de nieuwe generatie ruimte observatoria

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) spelen een sleutelrol in het internationale onderzoek naar de volgende generatie observatoria. Simon De Kockere van de High-Energy Physics onderzoeksgroep werkte mee aan innovatieve technieken binnen de "multi-messenger astronomie", een relatief nieuw veld dat niet enkel met licht naar het universum kijkt, maar ook gebruik maakt van andere deeltjes zoals neutrino's.

“Mijn onderzoek richtte zich op de detectie van neutrino’s, die bijzondere eigenschappen bezitten. Doordat neutrino’s vrijwel niet interageren met materie, kunnen ze ongehinderd door sterrenstelsels en andere kosmische obstakels reizen. Dat maakt ze ideaal voor het bestuderen van fenomenen die anders onzichtbaar blijven voor klassieke astronomische instrumenten. Net deze eigenschap maakt ze helaas ook extreem moeilijk waarneembaar. Om de kans op detectie te vergroten, maken onderzoekers daarom gebruik van enorme detectoren, zoals de IceCube-detector op de Zuidpool, die een kubieke kilometer ijs beslaat.” zegt De Kockere.

De Kockere hielp bij de ontwikkeling van een nieuwe techniek die gebruik maakt van radiogolven in plaats van licht om neutrino’s te detecteren. Dit zou het mogelijk maken om op een efficiënte manier grotere detectoren op te stellen.

“Concreet voeren we in Groenland experimenten uit waarbij antennes diep in het ijs ​ worden geplaatst om radiogolven te meten die door neutrino-interacties worden veroorzaakt. Om deze installaties te testen en op punt te stellen, ontwikkelde ik verder ook een softwarepakket om de data zoals we die in onze detectoren verwachten, te simuleren. Dat legt de basis voor toekomstige grootschalige projecten en de volgende generatie observatoria die met neutrinowaarnemingen werken. We openen de deur naar nieuwe ontdekkingen over de meest extreme gebeurtenissen in het universum, zoals de fusie van zwarte gaten en actieve sterrenstelsels," aldus De Kockere. "Neutrino’s bieden ons een unieke inkijk in het heelal, die met traditionele astronomie niet mogelijk is."

De Kockere’s doctoraat is uitgevoerd binnen een internationale samenwerking met toonaangevende instituten zoals DESY in Duitsland, de Universiteit van Chicago, en verschillende andere Amerikaanse universiteiten. Zijn werk werd ondersteund door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO).


Contact:

Simon.de.kockere@vub.be

Tel.:+32 496 63 00 02

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

 

WE
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel