VUB-onderzoeker ontwikkelt driedimensionaal model van de testis

VUB-onderzoeker ontwikkelt driedimensionaal model van de testis

Mannelijke vruchtbaarheid en verminderde spermakwaliteit speelt in de helft van de gevallen een rol bij koppels die niet zwanger kunnen worden. Onderzoek naar de verschillende oorzaken van verminderde spermakwaliteit wordt belemmerd door onvolledige kennis van de voortplantingsbiologie van de man. Daarom ontwikkelde Guillaume Richer van de onderzoeksgroep Biologie van de Testis aan de Vrije Universiteit Brussel voor zijn PhD studie een 3D model van de testis of teelbal. Richer gebruikte een techniek om mallen uit alginaat of agarose te maken, waarin primaire testiculaire cellen van muizen werden geïntroduceerd. De cellen bleken bij een specifieke dichtheid en onder invloed van bepaalde groeifactoren zichzelf te organiseren in buisachtige structuren, zoals die ook aanwezig zijn in een werkende teelbal. De tube-achtige structuren zijn ook de functionele anatomische eenheid waar spermacellen worden geproduceerd. In het model zijn de cellen dus op zichzelf in staat om de architectuur van de testis te herstellen. “Tijdens een eerste reeks experimenten nam de productie van kiemcellen echter zienderogen af.” zegt Richer. “In de tweede experimentenreeks, sloegen we er wel in om de kiemcellen langdurig te laten overleven en uiteindelijk ook spermatiden te produceren in de meeste gevallen. Dit zijn zeer belangrijke resultaten, want het model kan in de toekomst ook voor andere toepassingen gebruikt worden.” Het onderzoek van Richer past in het bredere doel van de onderzoeksgroep Biologie van de Testis om de architectuur en fysiologie van de testis beter te begrijpen. Met het model kunnen bijvoorbeeld de effecten van zogenoemde endocriene verstoorders (zoals bv. PFAS) op ontwikkeling van de testis en spermaproductie beter onderzocht worden.

Schematische voorstelling van de experimentele procedure © Guillaume Richer
Schematische voorstelling van de experimentele procedure © Guillaume Richer

 

Referentie:

Richer G., Hobbs R., Loveland K., Goossens E., Baert Y. (2021). Frontiers in physiology.

8(4):879-891.


Contact:

Guillaume Richer: Guillaume.Richer@vub.be

Ellen Goossens: Ellen.goossens@vub.be

Yoni Baert: Yoni.baert@vub.be

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

 

 

GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel