VUB-onderzoeker ontwikkelt alternatieve presentatiesoftware

VUB-onderzoeker ontwikkelt alternatieve presentatiesoftware

Uniek web-based plug-in presentatieplatform ‘MindXpres’ lost vaak voorkomende problemen op en biedt meer mogelijkheden dan klassieke tools

Een spreekbeurt op school, een college in de aula of een voorstelling op het werk. Het zijn maar enkele voorbeelden van mondelinge presentaties waar ook vaak slides bij gebruikt worden. Dr. Reinout Roels heeft nu in het kader van zijn doctoraat in de Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel de gloednieuwe en innovatieve presentatietool ‘MindXpres’ ontworpen, die veel verder gaat dan de bestaande toepassingen zoals Microsoft PowerPoint, Prezi of Google Slides en wel toelaat dynamische en interactieve presentaties te creëren. In tegenstelling tot PowerPoint is het volledige platform opgebouwd uit plug-ins en kan elk aspect van het platform met nieuwe functies verrijkt worden voor verschillende toepassingen en gebruikers.

Op basis van een uitgebreide literatuurstudie, observaties, een bevraging en de analyse van meer dan 12.000 PowerPoint-documenten stelde Roels vast dat de lineaire navigatie tussen slides, de statische inhoud van presentaties - die bovendien ook moeilijk deelbaar zijn met anderen - en de slechte gebruiksvriendelijkheid de voornaamste tekortkomingen zijn van klassieke presentatietools -en softwares.

Om daar een antwoord op te bieden, ontwikkelde Roels binnen de VUB-onderzoekgroep Web & Information Systems Engineering (WISE), onder promotorschap van Prof. Dr. Beat Signer, een volledig nieuw web-based presentatieplatform. Dit nieuw platform kreeg de naam ‘MindXpres’ mee. Binnen die omgeving is de presentator niet langer gebonden aan de lineaire navigatie en kan hij vlot overgaan naar andere slides die pas later in de presentatie voorzien zijn. Daarnaast kunnen er in MindXpres dynamische diagrammen gemaakt worden, die de presentator bijvoorbeeld tijdens de presentatie kan aanpassen door bepaalde parameters aan -of uit te zetten. Verder doet het platform automatische lay-outsuggesties op basis van de inhoud die op de slide staat. De omgeving omvat ook een toepassing die toelaat markeringen aan te brengen bij video’s en slaat elke slide die wordt aangemaakt op in een database. Wanneer de auteur dan een wijziging aanbrengt aan bepaalde tekst of andere inhoud, wordt die vanzelf aangepast in alle presentaties waar die aanwezig is.

Publiek meer en vlotter betrekken

Bovendien laat MindXpres toe om meer interactie te creëren tussen de presentator en zijn toehoorders. Zo kan het publiek bij een MindXpres-presentatie makkelijker deelnemen aan een quiz of een poll en worden de resultaten daarvan automatisch opgeslagen in de presentatie. Verder kunnen de slides gelijktijdig afgespeeld worden op de (mobiele) apparaten van de toehoorders en is het mogelijk om vlotter notities nemen in de presentatie en delen. Roels’ toepassing bevat tevens een feature waarmee het publiek digitaal vragen kan stellen aan de presentator. Doordat het platform web-based is, kan de presentatie eenvoudig gedeeld worden tussen iedereen en is die zowel on- als offline beschikbaar.

Voor elk van deze functies werd een zogenaamde ‘plug-in’ ontwikkeld, dat is een speciaal stukje software dat aan het platform wordt toegevoegd. Die plug-in architectuur heeft volgens de ontwikkelaar een reeks belangrijke voordelen:

“Het grootste probleem van bestaande tools is dat ze vertrekken van oude ideeën over presenteren: we starten bij het begin, lopen alles door en landen dan. Maar iedereen die al eens presenteerde, weet dat het zo niet werkt: soms is het belangrijk om even terug te gaan naar een eerder punt, of je wil bij een video even inzoomen op iets, iemand wil graag een update zien van de grafiek met een andere parameter om te kunnen vergelijken of krijg je een onverwachte vraag. Dat kan vandaag wel, maar het is bijzonder omslachtig. Bovendien zijn de mogelijkheden van presentatietools niet mee geëvolueerd met de technologie. Met MindXpres hopen we nu een sterk alternatief te bieden dat meer functionaliteiten heeft op vlak van opmaak, presentatie, interactie en sharing. Dat we, ten tweede, enkel met plug-ins werken laat ons ook toe om de software eenvoudig uit te breiden als er in de toekomst andere noden zijn of te verwijderen als de functie in de toekomst voorbijgestreefd is. Dat maakt dit platform uniek. We trachten momenteel MindXpres toegankelijk te maken voor het grote publiek” aldus Dr. Reinout Roels.

Voor meer informatie, contacteer:

Dr. Reinout Roels
[email protected]

0499386092

 

Prof. Dr. Beat Signer

[email protected]

02 629 12 39

 

http://mindxpres.com

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel