VUB-onderzoeker Mathieu Vinken ontvangt prestigieuze 5-jaarlijkse “Prijs Dr. Monique Govaerts en Joseph Lepoix voor de studie van intoxicaties”

VUB-onderzoeker Mathieu Vinken ontvangt prestigieuze 5-jaarlijkse “Prijs Dr. Monique Govaerts en Joseph Lepoix voor de studie van intoxicaties”

Prof. Mathieu Vinken, verbonden aan het Departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), is de trotse ontvanger van de prestigieuze “Prijs Dr. Monique Govaerts en Joseph Lepoix voor de studie van intoxicaties” voor zijn onderzoek getiteld “Next generation prediction of human safety of chemical compounds: liver toxicity as a case study”. De prijs is een initiatief van het Belgisch Antigifcentrum en wordt één keer om de vijf jaar uitgereikt. Dit jaar werd hij toegekend in Brussel op 28 september, tijdens een officiële ceremonie georganiseerd door de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde.

Het bekroonde onderzoek van Prof. Vinken introduceert een innovatieve methode om de veiligheid van verschillende chemische stoffen voor de mens nauwkeurig te voorspellen, waaronder stoffen die voorkomen in biociden, voeding, cosmetica en farmaceutische producten. Deze aanpak maakt gebruik van een combinatie van artificiële intelligentie en in vitro studies, en sluit het gebruik van proefdieren volledig uit. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op levertoxiciteit door ophoping van galzuren, ook wel cholestase genoemd, maar kan in de toekomst worden toegepast op een breed scala aan toxiciteiten veroorzaakt door chemische stoffen. 

Prof. Mathieu Vinken reageert enthousiast op de onderscheiding: 

"Ik ben buitengewoon vereerd om deze prestigieuze prijs te ontvangen. Dit erkent niet alleen het belang van ons onderzoek, maar bevestigt ook de urgentie van alternatieve, diervrije methoden voor de risicobeoordeling van chemische stoffen." 

Hij voegt eraan toe:

"Deze prijs onderstreept de impact van ons werk op het gebied van levertoxiciteit, maar wat mij vooral verheugt, is het potentieel om onze methodologie uit te breiden naar andere toxische reacties, en zo een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van veiligere producten voor de mens." 

De “Prijs Dr. Monique Govaerts en Joseph Lepoix voor de studie van intoxicaties” is een initiatief van het Belgisch Antigifcentrum, en wordt elke vijf jaar toegekend door de Belgische Koninklijke Academie voor Geneeskunde. Het is een eerbetoon aan onderzoekers die baanbrekend werk verrichten op het gebied van toxicologie en risicobeoordeling van chemische stoffen.

Dr. Monique Govaerts was de stichter van het Antigifcentrum en leidde het centrum een kwarteeuw. Na haar dood besloten de 'Vrienden van het Antigifcentrum' de Prijs Dr. Monique Govaerts in het leven te roepen, vrij recent uitgebreid met de naam van Joseph Lepoix en in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Geneeskunde in België.

De Prijs werd tijdens de plechtigheid uitgereikt door Ann Van den Broeck, directeur van het Antigifcentrum.

Over Prof. Mathieu Vinken 

Prof. Mathieu Vinken is hoogleraar aan het Departement Farmaceutische en Farmacologische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek spitst zich onder andere toe op toxicologie en alternatieve testmethoden voor de beoordeling van chemische stoffen zonder gebruik van proefdieren. Hij is internationaal erkend voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe, geavanceerde in vitro methoden en is een voorvechter van diervrije wetenschap in toxicologisch onderzoek. 

Els Wauters
Els Wauters Perscontact Geneeskunde & Farmacie

 

GF
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel