VUB-onderzoek over integratiebeleid valt in de prijzen op internationale migratieconferentie

VUB-onderzoek over integratiebeleid valt in de prijzen op internationale migratieconferentie

Op een internationale conferentie van IMISCOE, het wereldwijd grootste netwerk van migratieonderzoekers, is de studie van een onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Iva Dodevska, in de prijzen gevallen. Jaarlijks wordt er de Maria Ioannis Baganha Award uitgereikt aan de beste doctoraatsstudie in migratiestudies. Dodevksa’s prijswinnende studie getiteld "Europe and its Others: Migrant Integration in Research and Policy" duikt in de complexe wereld van hoe migranten worden geïntegreerd in Europese samenlevingen.

Dodevska deed een uitgebreide analyse van onderzoek, beleid, media, en interviewde mensen die beleidswetenschappelijk werk verrichten voor de EU over integratie. Haar onderzoek is erg kritisch over de invloed die de EU heeft uitgeoefend op het integratiebeleid van de lidstaten en over de evoluties die daarin genomen werden.

Haar onderzoek toont twee zaken aan: onder invloed van de EU, is de focus van het integratiebeleid van de lidstaten steeds meer verschoven van de rechten van migranten naar de plichten, en de nadruk is veel meer komen te liggen op veiligheids- en identiteitskwesties dan voorheen. Door integratie als een Europees probleem in plaats van een nationaal probleem te kaderen, heeft de EU haar invloed vergroot, sterk leunend op onderzoek en evidence-based bestuur.

Ten tweede wordt integratie onder invloed van EU-onderzoek op een heel technocratische manier benaderd, en worden migranten gezien als te ‘meten’ en te ‘controleren’ individuen in plaats van in te spelen op hun menselijke en maatschappelijke behoeften.

Haar onderzoek heeft belangrijke inzichten voor het Vlaamse beleidsniveau en de doelstellingen waarmee ze haar integratiebeleid vormgeeft. Om een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving te bevorderen, moeten beleidsmakers de onderliggende machtsdynamieken en sociale ongelijkheden die deze beleidsmaatregelen vormgeven, erkennen en aanpakken.

 


Contact

Dr. Iva Dodevska (Engelstalig)
​BIRMM (Brussels Interdisciplinary Research Centre on Migration and Minorities) – VUB
​0472 99 53 19
iva.dodevska@vub.be

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel