VUB-onderzoek onthult hoe cacaosoort en gisten de smaak van chocolade bepalen 

VUB-onderzoek onthult hoe cacaosoort en gisten de smaak van chocolade bepalen 

Chocolade mag dan een alledaags genot zijn, de weg naar die verfijnde smaak begint veel vroeger dan in de chocoladefabriek. Ir. Dario Van de Voorde, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), onderzocht in zijn doctoraat hoe de soort cacaoboon én de gisten die meewerken tijdens de fermentatie een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaak van chocolade. 

Bijna niemand staat erbij stil, maar na het oogsten worden cacaobonen eerst gefermenteerd, een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, waaronder gisten, de bonen transformeren tot smaakvolle bouwstenen voor chocolade. Ook de soort cacao (er bestaan honderden variëteiten) blijkt mee te bepalen hoe de uiteindelijke chocolade smaakt. 

Van de Voorde bracht in zijn doctoraat gedetailleerd in kaart hoe die twee factoren, cacaovariëteit en fermenterende gisten, interageren en samen het smaakprofiel vormen. Dankzij geavanceerde geur- en smaakanalyses kon hij aantonen welke combinaties leiden tot intensere, fruitigere of complexere smaken. 

De inzichten zijn niet alleen belangrijk voor wetenschappers, maar ook voor de cacao- en chocolade-industrie. Producenten die streven naar unieke smaakprofielen of kwaliteitschocolade kunnen dankzij Van de Voordes onderzoek hun fermentatieprocessen beter sturen, en bewust kiezen voor specifieke cacaosoorten of gistculturen. 

Zo draagt het onderzoek van Dario Van de Voorde bij aan de toekomst van duurzame en smaakvolle chocolade, met aandacht voor zowel landbouw, wetenschap als consument. 

Het proefschrift van Van de Voorde, getiteld "Impact of cocoa variety and yeasts on cured cocoa bean flavour", kadert binnen de opleiding tot Doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, en werd uitgevoerd binnen de Onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie van de VUB. 


Frans Steenhoudt
Frans Steenhoudt Perscontact wetenschap en onderzoek

 

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel