VUB-onderzoek onthult barrières en perspectieven rondom vroegtijdige zorgplanning bij eerste generatie Marokkaanse en Turkse migranten in België

VUB-onderzoek onthult barrières en perspectieven rondom vroegtijdige zorgplanning bij eerste generatie Marokkaanse en Turkse migranten in België

Hoe staat de eerste generatie migranten die in de jaren 60 en 70 uit Marokko en Turkije naar België zijn gemigreerd tegenover vroegtijdige zorgplanning? Deze vraag was voor Hakki Demirkapu van de vakgroep Huisartsen en Chronische Zorg van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) een aanleiding voor een uitgebreid onderzoek.

“Mijn doel was om de visie van deze bevolkingsgroep op vroegtijdige zorgplanning te begrijpen en te analyseren. Welke factoren beïnvloeden hen om wel of niet deel te nemen aan dit proces? Daarbij keken we ook naar de rol van familieleden, gezien hun belangrijke positie binnen deze gemeenschappen.” zegt Demirkapu. “Opvallend is dat vooral taalbarrières een grote rol spelen bij het überhaupt bespreken van gevoelige onderwerpen zoals vroegtijdige zorgplanning. Om dit obstakel te overwinnen, namen we de interviews af in de moedertaal van de respondenten.”

Demirkapu, die Turks spreekt, kon rekenen op de steun van een collega die Marokkaans Arabisch spreekt.

“Onze aanpak zorgde vaak voor diepgaande en emotioneel geladen interviews, maar tevens ook voor gedetailleerde inzichten. Naast taalbarrières identificeerden we meerdere obstakels, zoals een gebrek aan kennis over vroegtijdige zorgplanning bij respondenten, angst om verkeerde beslissingen te nemen wegens laaggeletterdheid, een gebrek aan organisatie en taboes rond de discussie over ziekte en overlijden. Zorgverleners gaan er vaak ten onrechte vanuit dat familieleden alle beslissingen nemen of dat de ouderen zelf geen behoefte hebben aan vroegtijdige zorgplanning. Veel ouderen staan wel degelijk open voor gesprekken over hun zorgwensen, mits ze goed geïnformeerd zijn.” vervolgt Demirkapu.

Aanvankelijk beschouwden vele, vooral Marokkaanse, ouderen vroegtijdige zorgplanning als nutteloos vanwege religieuze redenen. Na uitgebreide informatie in hun moedertaal veranderden ze toch meestal hun mening.

“Er is dus duidelijk nood aan bewustmakingscampagnes en educatieve programma's over vroegtijdige zorgplanning, specifiek gericht op ouderen met een migratieachtergrond. Daarom gaan we verder aan de slag met het ontwikkelen van videomateriaal in de moedertaal van deze groepen en eenvoudig te begrijpen hulpmiddelen zoals pictogrammen en kaartspellen. Deze kunnen dan bijvoorbeeld ingezet worden op informatieavonden in samenwerking met culturele verenigingen, rolmodellen in deze gemeenschappen en religieuze leiders. Zulke praktische oplossingen kunnen ouderen stimuleren om over hun levenseinde te praten, en kunnen zorgverleners helpen om gesprekken over vroegtijdige zorgplanning te vergemakkelijken.” besluit Demirkapu.

Contact

Dr. Hakki Demirkapu
​Onderzoeker Vakgroep Huisartsengeneeskunde VUB
Hakki.demirkapu@vub.be
​0470122451

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel