VUB-onderzoek naar rol kinesitherapie in herstel van COVID-19

VUB-onderzoek naar rol kinesitherapie in herstel van COVID-19

Kinesitherapie is noodzakelijk, zowel fysiek als mentaal

De coronapandemie houdt de wereld in zijn greep. Wereldwijd zijn er ondertussen meer dan 265 miljoen gevallen van COVID-19 geregistreerd, meer dan 5,2 miljoen mensen zijn eraan gestorven. Ongeveer 14% van de mensen die met COVID-19 zijn besmet belanden in het ziekenhuis en een deel van hen heeft intensieve zorg nodig. Deze patiënten krijgen te maken krijgen met longproblemen, neurologische stoornissen, verminderde fysieke capaciteit, spierzwakte en psychologische en cognitieve stoornissen. Emma De Keersmaecker onderzocht samen met een team van het UZ Brussel en de VUB-Rehabilitation Research groep hoe deze complicaties kunnen worden tegengegaan met de juiste kinesitherapeutische behandeling.

De Keersmaecker: “We hebben kunnen vaststellen dat kinesitherapie tijdens het herstel van COVID-19 een positief effect heeft op de longfunctie, op de fysieke fitheid en ook op het psychosociaal welzijn van COVID-19 patiënten. Dit maakt de kinesitherapeut onmisbaar tijdens de revalidatie van COVID-19.

Tot nu waren richtlijnen voor de kinesitherapeutische behandeling van COVID-19 patiënten vaak gebaseerd op de mening van experten of op vorige onderzoeken bij patiënten met andere, gelijkaardige longaandoeningen. Ondertussen zijn er evenwel steeds meer klinische studies die het effect van kinesitherapie op het herstel van COVID-19 patiënten hebben onderzocht. De onderzoekers zijn deze studies gaan onderzoeken om zo tot meer kennis over de effectiviteit van kinesitherapie voor COVID-19 te komen en hieruit ook algemene richtlijnen te kunnen formuleren. 

Longfunctie verbeteren

De analyse maakte duidelijk  dat pulmonaire revalidatie, al dan niet gecombineerd met oefentherapie of aerobe training, een zeer belangrijke en noodzakelijke interventie is tijdens de revalidatie van COVID-19. Patiënten verbeterden op meerdere verschillende vlakken. De kinesitherapie had een positieve invloed op de longfunctie en ook op fysieke en psychosociale functie van COVID-19 patiënten.

De Keersmaecker: “Ondanks deze positieve resultaten is er wel nood aan meer onderzoek van hoge kwaliteit gericht op alle stadia van herstel na COVID-19, acute en chronische COVID-19, om gezondheidsmedewerkers te kunnen voorzien van duidelijke, op bewijs gebaseerde richtlijnen. Bij dit onderzoek is het ook belangrijk meer gepersonaliseerde en gedragsmatige benaderingen mee op te nemen en ook andere interventies te gaan onderzoeken, zoals voedingsoptimalisatie en counseling in de vorm van psychologische ondersteuning.”

Voor het onderzoek voldeden vijftien studies aan de vooropgezette criteria, met in totaal 1.341 COVID-19 patiënten. In deze studies werd kinesitherapie in verschillende vormen aangeboden aan de COVID-19 patiënten. Er waren interventies waar de focus lag op pulmonaire revalidatie, het verbeteren van de longfunctie. Deze behandelingen bestonden voornamelijk uit het trainen van de ademhalingsspieren, hoest – en ademhalingsoefeningen, liggen op de buik of positieve drukbeademing (CPAP). Andere interventies focusten meer op het verbeteren van de algemene fitheid van de patiënten. Deze behandelingen bestonden uit oefentherapie (krachttraining, balanstraining, mobiliserende oefeningen) en aerobe trainingen (wandelen, fietsen). Deze onderzoeken bestudeerden het effect van deze interventies op zowel de longfunctie van de COVID-19 patiënten, als op hun fysieke fitheid en psychosociaal functioneren.

Link naar volledige tekst (open acces): https://medicaljournalssweden.se/jrm/article/view/8

Contact:

David Beckwée - hoofd VUB onderzoeksgroep Rehabilitation Research -  

[email protected]

Telefoonnummer via persdienst

LK
Contacteer ons
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Lies Feron
Lies Feron Persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel