VUB onderzoek naar de geschiedenis van handelsrecht  

VUB onderzoek naar de geschiedenis van handelsrecht  

 

Het team van Dave De ruysscher van de onderzoeksgroep Contextual Research in Law brengt de geschiedenis en evolutie van handelsrecht in onze contreien in beeld. Veel van wat we vandaag kennen in onze moderne economie, zoals aandelenbeurzen en faillissementsprocedures, vindt zijn oorsprong in de middeleeuwse handelssteden. Italiaanse havens zoals Venetië speelden een cruciale rol in de ontwikkeling van economische concepten als beperkte aansprakelijkheid en risicokapitaal. Vanaf de 15e en 16e eeuw verspreidden deze innovaties zich naar het noorden, naar belangrijke handelssteden zoals Antwerpen en Amsterdam.  

“Van 29 tot 31 oktober 2024 organiseert het PHEDRA-netwerk (Pour une Histoire Européenne du Droit des Affaires) een workshop in Venetië waar we deze historische ontwikkelingen diepgaand onderzoeken en duiden.” Zegt Dave De ruysscher.  

De workshop getiteld Corporate and Mercantile Bankruptcy, Insolvency and Debt: Approaches from Legal and Economic History brengt toonaangevende rechts- en economisch historici uit de hele wereld samen om te reflecteren op de historische ontwikkeling van het handelsrecht en insolventie van de middeleeuwen tot de 20e eeuw.  

“Tijdens deze editie ligt de nadruk op faillissement en insolventie. Er zal aandacht zijn voor juridische en economische perspectieven, met bijdragen van onderzoekers die rechts- en economische geschiedenis combineren. Deze combinatie van expertise maakt het PHEDRA netwerk en deze workshop uniek. Onderwerpen lopen uiteen van faillissementen in Canada en Oeganda tot de historische evolutie van insolventierecht in Europa. Venetië, een van de belangrijkste middeleeuwse handelssteden, is de perfecte locatie voor deze discussie.” vervolgt De ruysscher. “De workshop is tevens nauw verbonden met twee VUB-onderzoeksprojecten gefinancierd door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Concreet gaan die projecten over de geschiedenis van faillissement in België tijdens de 19e eeuw, en hebben onze onderzoekers vernieuwende inzichten gebracht in de dynamiek van rechtbanken en de factoren die van invloed zijn op faillissementsprocedures.” 

Naast gevestigde academici biedt de Winter School een platform voor jonge onderzoekers. Er zijn zeven doctoraatsstudenten geselecteerd op basis van hun ingediende abstracts. Zij krijgen de kans om hun onderzoek te presenteren en van de wereldwijde experts te leren. 

De organisatie van de workshop is een samenwerking tussen topuniversiteiten en instituten uit de hele wereld. Venetië is gaststad, maar er is ook medewerking van de Universiteit van Padua, die het rechtshistorisch onderwijs verzorgt aan de universiteit van Ca’ Foscari in Venetië, partner van de VUB in het EUTOPIA-netwerk.   


Contact 

Dave De Ruysscher:  

Dave.de.ruysscher@vub.be 

Koen Stein
Koen Stein Perscontact wetenschap & innovatie

 

LW RC
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel