VUB lanceert fonds voor onderzoek naar Duchenne spierdystrofie

VUB lanceert fonds voor onderzoek naar Duchenne spierdystrofie

Onderzoekers deden wetenschappelijke ontdekking die deur naar remedie opent

Aan de vooravond van World Duchenne Awareness Day op 7 september lanceert de Vrije Universiteit Brussel haar eigen fonds voor Duchenne. Via het VUB Duchenne Fonds investeert de universiteit in het veelbelovend onderzoek naar gentherapie onder leiding van prof. dr. Thierry VandenDriessche en prof. dr. Marinee Chuah als remedie tegen de spierziekte, die 1 op 3.500 jongens wereldwijd treft. De preklinische fase toont aan dat de ontwikkelde technologie de aftakeling van de spieren bij muizen verhindert, waardoor ze genezen.

Story image

Een DNA-fout verwoest levens

Duchenne spierdystrofie is een erfelijk overdraagbare ziekte die de spieren aantast waardoor zelfstandig bewegen uiteindelijk niet meer kan. De aandoening ontstaat door een defect in het dystrofine gen op het X-chromosoom. Bij de geboorte is de ziekte niet zichtbaar, maar vanaf de kleutertijd ontstaan er motorische problemen. De kinderen kunnen met moeite opstaan en ook hard- en traplopen zijn lastig. Een rolstoel is vanaf 8 jaar onmisbaar. Bovendien tast de ziekte ook het hart en de ademhaling aan, wat uiteindelijk fataal is.

“Ruben was een heel rustige baby en peuter. Hij klauterde nergens op en deed alles heel berekend. Als hij viel had hij moeite om op te staan. Ik had verschillende orthopedische en fysische dokters bezocht, maar ik was volgens hen een overbezorgde mama. Ruben zat in het eerste leerjaar toen we de diagnose kregen.” vertelt Lieve, mama van een Duchenne patiënt.

Gentherapie brengt hoop

Aan de Vrije Universiteit Brussel deden prof. dr. Thierry VandenDriessche en prof. dr. Marinee Chuah, van het Departement Gentherapie en Regeneratieve Geneeskunde, een wetenschappelijke ontdekking die de deur naar een remedie opent. Al meer dan 30 jaar doen zij onderzoek naar gentherapie. De professoren bevestigen dat “deze nieuwe gentherapie technologie de aftakeling van de spieren bij muizen met de ziekte van Duchenne verhindert, waardoor ze genezen. Dit vormt een eerste belangrijke stap naar verdere klinische toepassingen in patiënten met Duchenne.”

Story image

Het onderzoeksteam zocht een middel om in het genetische materiaal van de spiercellen een kopie binnen te brengen van een functionerend dystrofine-gen, dat de werking van het defecte gen overneemt. Om het gezonde gen te activeren, ontwikkelden ze een lichaamseigen moleculaire turbomotor. Die turbo zorgt ervoor dat het gezond stukje DNA efficiënt werkt in de spiercellen.

Filantropie maakt duurzaam onderzoek mogelijk

Veiligheid en doeltreffendheid zijn een grote uitdaging bij gentherapie. De fondsen dienen om die te verbeteren en verder te testen op diermodellen die al positieve resultaten tonen. Het is een eerste en noodzakelijke stap naar testen met patiënten. Bovendien is de techniek ook inzetbaar voor andere erfelijke spieraandoeningen zoals de ziekte van Steinert.

De oprichting van het fonds is mogelijk dankzij de steun van Duchenne Parent Project Belgium en het engagement van Luc Vandevyvere, initiatiefnemer van Cycling Against Duchenne.

Quote prof. dr. ir. Hugo Thienpont, vicerector Innovatie & Valorisatie:

“Na het jarenlange engagement van onze onderzoekers en donateurs is dit fonds de kers op de taart. Via het fonds wil de VUB het onderzoek naar gentherapie een boost geven met het oog op klinische testen. Kortom, dankzij filantropie kunnen we een verschil maken voor Duchenne patiënten en hun families.”

Quote prof. dr. Thierry VandenDriessche:

“We zouden de patiënten, hun families en vrienden oprecht willen bedanken voor hun financiële steun voor ons onderzoek. Met deze middelen zullen we verder trachten de doeltreffendheid en veiligheid van gentherapie voor de behandeling van musculaire dystrofie te verbeteren. We zijn de enige onderzoeksgroep in België met meer dan 30 jaar ervaring in dit vakgebied waarop we kunnen voortbouwen om onze missie te verwezenlijken”.

Waarom iedereen wint dankzij filantropie

Wetenschappelijk onderzoek is duur en kwalitatief onderwijs inrichten kost handenvol geld. Helaas zijn de beschikbare overheidssubsidies niet voldoende. Daarom werft de VUB Foundation fondsen bij bedrijven en particulieren.

Over VUB Foundation

De VUB Foundation werft filantropische fondsen bij bedrijven, organisaties, instellingen en particulieren. Dat doet ze binnen het kader van de dienst TechTransfer van het vicerectoraat Innovatie en Valorisatie. Het beleid van de VUB Foundation steunt op de overtuiging dat elke filantropische gift maatschappelijke return krijgt. Iedereen bijdrage steunt onderwijs, onderzoek, innovatie of het patrimonium van de VUB. De kennis en inzichten die daaruit ontstaan, vloeien terug naar de samenleving.

Wat u geeft aan de VUB krijgt u terug.
www.vubfoundation.be


Contacten pers:

Elisabeth Rabaey
​hoofd VUB Foundation
​0492552123

Thierry VandenDriessche
​prof. dr. in gentherapie
​+32 477 52 96 53

Sam Jaspers
Sam Jaspers Woordvoerder a.i., perscontact wetenschap & onderzoek

 

 

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel