VUB laat hoogbegaafde tieners proeven van het universiteitsleven via leerprogramma Springbok

VUB laat hoogbegaafde tieners proeven van het universiteitsleven via leerprogramma Springbok

De VUB-onderzoeksgroep CLEA (Center Leo Apostel) ontwikkelde het Engelstalige educatieve verrijkingsprogramma ‘Springbok’. Springbok is een leerprogramma dat hoogbegaafde kinderen van 11 tot 15 jaar, naast het reguliere schoolprogramma, kunnen volgen. Het idee is hetzelfde als dat van de gekende Kangoeroe-klassen uit de basisschool, maar dan toegepast op het secundair onderwijs. De leerling kiest per semester om het traject al dan niet te verlengen. Als onderdeel van dat lessenpakket volgen de leerlingen deels les op de VUB-campus.

Het is geen gemakkelijke uitdaging om op maat gemaakt secundair onderwijs aan te bieden aan hoogbegaafde kinderen. Velen van hen zijn op zoek naar diepere en interdisciplinaire integratie van de vakken die ze op school leren, maar het reguliere schoolsysteem biedt dat niet voldoende aan. Springbok probeert aan die nood tegemoet te komen.

Leren op de campus in combinatie met thuisonderwijs

In elk semester volgen de scholieren 20 Springbokdagen die de reguliere schooldagen vervangen. 8 van die 20 dagen nemen de vorm aan van immersieve sessies op drie locaties: Brussel (op de VUB-campus), Brugge en Dinant. Het VUB-onderzoeksteam CLEA organiseert de sessies vanuit een pedagogie geïnspireerd door scouting, waarbij groepen van meerdere leeftijden samen reizen, eten en leren.

“Traditioneel zijn universiteiten en bibliotheken altijd stimulerende omgevingen geweest voor hoogbegaafde adolescenten”, aldus Marta Lenartowicz, VUB-onderzoeker bij CLEA. “Door de vrijdenkende en innovatieve geest van de VUB voor hen toegankelijk te maken, willen we inspiratie en zorg bieden aan jongeren die naar een extra input verlangen.”

De 12 andere dagen volgen de leerlingen les van thuis uit. Dat zorgt voor een onderbreking van de intense sociale blootstelling die voor veel hooggevoelige, introverte mensen emotioneel overweldigend is. De lessen vinden plaats via een videosysteem dat een spelachtige omgeving met avatars en ruimtes/terreinen combineert. Bovendien vinden grote delen van die “remote Wednesdays” niet zittend achter de computer plaats, maar focust men op vaardigheden en routines om gezond, zelfregulerend, productief en creatief te blijven.

Creatieve lesinhoud

Om de scholieren zo goed mogelijk te stimuleren, nemen de Springboklessen en workshops de vorm aan van ‘onderzoeksexpedities’. De leerlingen ontwikkelen hierbij een integratief interdisciplinair begrip van kennis dat men gewoonlijk in schoolvakken en graden scheidt. Dat begrip verdiepen ze vervolgens met inzichten die voortkomen uit een reeks academische onderzoeksgebieden zoals ecologie, psychologie, filosofie, geschiedenis, politiek, sociologie, economie en technologie. Ten slotte bevat elke Springbokdag een uur waarin de deelnemers hun gewone opdrachten van school afmaken.

Geïnteresseerde ouders kunnen hun kind vanaf heden inschrijven voor het Springbokprogramma, dat loopt van oktober 2023 tot mei 2024.

https://buckminstercollege.org/part-time-springbok/


Contactgegevens
Marta Lenartowicz, marta.lenartowicz@vub.be, 0471416047
​Maciej Świeży, maciej.swiezy@vub.be

Weaver D.R. Weinbaum, david.weinbaum@vub.be
https://buckminstercollege.org/part-time-springbok/

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel