VUB-KultuurKaffee gaat verder onder nieuwe naam ‘Pilar'

Met duurzaam café en ontmoetingsplek 'Bar Pilar'

Op dinsdag 21 mei kondigde de Vrije Universiteit Brussel de nieuwe naam en werking van het legendarische KultuurKaffee aan. Pilar wordt de naam van een open, artistiek laboratorium voor jongeren waar kunst en wetenschap hand in hand gaan. Pilar is ook de noemer van de nieuwe culturele vertrekken op de campus van de VUB in Etterbeek, met een concert- en evenementenzaal, exporuimtes en een duurzame caféwerking.

Sinds de opening in 1981 staat KultuurKaffee gekend als de ontmoetingsplek voor vele generaties studenten en een begrip in het Brusselse cultuurleven. In 2015 werd KultuurKaffee afgebroken en startten de bouwwerken van een nieuwe cultuurtoren. Deze zijn bijna klaar. Daarmee landt KultuurKaffee na 4,5 jaar omzwervingen als nomadische kunstenorganisatie in Brussel terug op de VUB-campus in Etterbeek, maar wel onder een nieuwe naam: Pilar.

Een open, artistiek laboratorium voor jongeren

Pilar wordt een open, artistiek laboratorium in Brussel. Een steunzuil voor en door jongeren. Een huis waarin de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap en ook cultureel ondernemerschap een plaats krijgt. De potgrond waar talentontwikkeling centraal staat. Pilar presenteert, experimenteert, broedt, creëert, onderzoekt, mengt, versmelt en betrekt.

De focus van Pilars werking is tweeledig. Enerzijds blijft Pilar een presentatieplek waar ontluikende en vernieuwende kunstenaars, maar ook gevestigde waarden een podium krijgen. Nog meer dan vroeger komen daarbij verschillende disciplines aan bod en zoekt de werking de grenzen tussen deze disciplines op. Anderzijds werkt Pilar laagdrempelige formats uit om jongeren in alle aspecten van de werking te betrekken en toekomstdenkers en -doeners met ondernemende ambities te ondersteunen.

De nieuwe vertrekken van Pilar omvatten onder meer een concert/eventzaal en exporuimtes en zal ook een duurzame caféwerking en evenementrijk eetcafé omvatten. De officiële opening van Pilar is voorzien op 17 oktober 2019.

Lieselotte Vaneeckhaute, coördinator Pilar:

“KultuurKaffee heeft ons erg veel gebracht en daar zijn we dankbaar voor. Ondertussen is de context sterk veranderd, waardoor een nieuw verhaal zich opdringt. Bij dat nieuwe verhaal hoort ook een nieuwe naam die onze ambities uitdrukt. ‘Pilar’ verenigt zowel de kruisbestuiving tussen wetenschap (pi) en kunst (l’art) als de steunzuil die we voor jongeren en opkomend talent willen zijn. Daar zetten we op in.”

Pilar krijgt de steun van Vrije Universiteit Brussel, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (kabinet Pascal Smet) en het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FOCI)/Departement Cultuur, Jeugd en Media (kabinet Sven Gatz).

Bar Pilar: ontmoetingsplek voor heel Brussel, proeftuin van duurzaam en betaalbaar eten 


Bar Pilar brengt met Pieter Bonte (Muntpunt Café) aan het roer, dagmanager Fleur de Boer (eco-café De Ceuvel, Amsterdam) en Joris Vermeir (o.a. kok bij Recyclart) een verrassend café naar de campus dat zich sterk inzet op duurzaam en betaalbaar eten.

Bar Pilar wordt een toegangspoort voor campusgangers en -ontdekkers: sterk zichtbaar en uitnodigend, toegankelijk en stimulerend. Het zet zich daarbij in op duurzaam en betaalbaar eten en is opgezet als een praktisch onderzoeksproject, om in de geest van de VUB echt werk te maken van ecologische innovatie.

Het barontwerp van het jonge bureau FELT architecture & design verwelkomt ook kleinere evenementen. Overdag kunnen lees- en samenwerkgroepen terecht in een handig ingericht werkcafé.

Met de steun van Duvel-Moortgat krijgt Bar Pilar alle kansen om uit te groeien tot een nieuw iconisch café in het zuiden van Brussel. Na de Walvis in het noorden of de Bar du Matin in het westen, vind je binnenkort ook met de Bar Pilar een huis van vertrouwen in het zuiden.

Meet weten over Pilar?

Hier vind je de volledige press kit, met foto's, logo en visietekst: www.bit.ly/pilarpress
Website: www.pilar.brussels

Met vragen of voor interviews kan je terecht bij Jade Corbey, communicatie & pers Pilar:

E [email protected]
M 0485 36 41 76

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel