VUB-klas van 2023 studeert af op Grote Markt in Brussel

VUB-klas van 2023 studeert af op Grote Markt in Brussel

Graduation ceremonie in samenwerking met ULB, Haute École Francisco Ferrer, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel en Stad Brussel

Maandag 9 oktober – Vandaag werd het startschot gegeven voor de graduation ceremonies van de Vrije Universiteit Brussel op de Grote Markt in Brussel, een bijzondere plaats die symbool staat voor de verbondenheid tussen de universiteit, haar studenten en de stad. De VUB wuift tweeduizend masterstudenten uit in het bijzijn van hun familie en vrienden. Vanop het balkon van het Brusselse Stadhuis worden ze gelauwerd om hun inzet en het behalen van een diploma, de bekroning van hun universitaire carrière. Na de ceremonie op de grote Markt zetten de studenten hun viering verder op de Kunstberg.

Drie dagen lang staat de Grote Markt in Brussel in het teken van de VUB-afstudeerceremonies. Om de beurt zwaaien de negen faculteiten, het Multidisciplinair Instituut Lerarenopleiding en BRUFACE hun studenten uit onder een luid applaus.

Bij elke ceremonie spreken enkele prominente sprekers de afstuderende masters toe. Onder hen de rector, de decaan van de faculteit, enkele VUB-alumni en de Brusselse burgemeester Philippe Close. Ze inspireren de studenten om zich, ook na hun studies, blijvend te engageren voor een betere wereld door te kiezen voor een maatschappelijk zinvolle carrièreDaarnaast volgt ook de bekendmaking van de laureaten en worden enkele prijzen uitgedeeld.

Na de viering wordt de lichting van 2023 uitgenodigd in Plein Publiek BXL, een unieke locatie op de Kunstberg in Brussel. Samen met hun genodigden heffen ze er het glas op het behalen van hun universitaire diploma.

"Je diploma ontvangen op de Grote Markt is een heugelijke gebeurtenis met veel symboliek", benadrukt Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel. “We zijn blij dat we de studenten van de VUB, de ULB, de Haute École Francisco Ferrer en sinds dit jaar ook de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel– in het bijzijn van hun dierbaren - die ervaring kunnen bieden. We zijn 4 jaar geleden begonnen met deze nieuwe traditie en het is nu een integraal onderdeel geworden van de Brusselse studentenervaring.”
“Als Urban Engaged University is verbinding met de stad van het allergrootste belang”, zegt VUB-rector Jan Danckaert. “We zijn dan ook ontzettend blij dat we die connectie kunnen versterken en onze afgestudeerden opnieuw kunnen proclameren op de Grote Markt van de hoofdstad. Enerzijds laten we hen op deze manier voelen hoe trots we als Alma Mater op onze studenten zijn. Het behalen van een diploma is de bekroning van hun persoonlijke groei en intellectuele ontwikkeling, wat een applaus verdient. Anderzijds willen we onze afgestudeerde masterstudenten ook aanmoedigen om ambassadeurs te worden van onze universiteit en van de stad Brussel, en hen inspireren om hun stempel te drukken op de maatschappij en bij te dragen tot een betere wereld.”

Na de ceremonies van de VUB, volgen nog de afstudeermomenten voor de studenten van de Université libre de Bruxelles, de Haute École Francisco Ferrer en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. In totaal zullen de afstudeerfestiviteiten van de vier instellingen een week duren, van 9 tot 15 oktober.

Het programma van de VUB-afstudeerceremonies

Faculteit

Datum

Spreker

Social Sciences - Sociale Wetenschappen

maandag 9 okt – 10u-12u

Laora Mastari

Toegepaste Economische Wetenschappen, Handelsingenieur, Business & Technology, International Business

maandag 9 okt – 12u-14u

Anouk Lagae

Bedrijfskunde & Business Management

maandag ​ 9 okt – 14u-16u

Olivier Vanden Eynde 

Letteren & Wijsbegeerte

maandag 9 okt – 16u-18u

Jurgen Masure

Recht & Criminologie

maandag 9 okt – 18u-20u

Michèle Coninsx 

Brussels School of Governance

maandag 9 okt – 20u-21u

Maarten Toelen

Multidisciplinaire Leraren Opleidingen (MILO)

dinsdag 10 okt – 10u30-12u

Katrien Roebben

Wetenschappen & Bio-Ingenieurswetenschappen

dinsdag 10 okt – 12u-14u

Patricia Verheyden

Lichamelijke Opvoeding & Kinesitherapie

dinsdag 10 okt – 14u-16u

Dirk Van Tichelt

Psychologie & Educatiewetenschappen

dinsdag 10 okt – 16u-18u

Jana Peeters

Geneeskunde & Farmaceutische Wetenschappen

dinsdag 10 ​ okt – 18u-20u

Khadija Rhioui

Ingenieurswetenschappen

Woensdag 11 okt – 9u-11u

Tom Ghenne

BRUFACE opleidingen

woensdag 11 okt – 11u – 13u30

Steven Schneider

Manneken-Pis krijgt een nieuw kostuum

Voor de gelegenheid wordt de garderobe van Manneken-Pis uitgebreid met een nieuw kostuum. De Brusselse Ket zal de hele week lang een speciaal ontworpen toga dragen. Tijdens de proclamaties wordt het kostuum voorzien van een velcro logo dat aangeeft welke instelling aan de beurt is.

Programma voorstelling nieuw kostuum op maandag 9 oktober

  • 11u00 – Onthaal in de Militiezaal van Stadhuis Brussel
  • 11u05 - Welkomstwoord door Marc Guebel, Voorzitter van de Orde van de Vrienden van Manneken-Pis
  • 11u10 - Toespraak door burgemeester van de Stad Brussel, Philippe Close
  • 11u15 - Toespraak door Pieter Ballon, vicerector Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel en afgevaardigden van de ULB en andere instellingen
  • 11u20 - Onthulling van het nieuwe kostuum
  • 11u25 - Ondertekening van het bezoekersboek
  • 11u30 - Drankje aangeboden door de Stad
  • 11u45 - Vertrek naar Manneken-Pis
  • 12u00 - Onthulling van het kostuum aan het publiek

Nominatie voor VisitBrusselsAwards 2023

De VUB Graduation Ceremonies (editie 2022) zijn genomineerd voor de VisitBrusselsAwards 2023 in de categorie ‘BrusselsOnStage’. Die wedstrijd bekroont de culturele en toeristische initiatieven van Brussel die de hoofdstad nationale en internationale erkenning hebben opgeleverd. Op donderdag 19 oktober vindt de prijsuitreiking plaats.

Meer info


Meer info of zelf een bezoek brengen aan de VUB-graduations?

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact
CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel