VUB kinderuniversiteit is terug!

VUB kinderuniversiteit is terug!

120 Brusselse kinderen van 5de en 6de leerjaar volgen dinsdag 3 mei unieke workshops op kindermaat op VUB-campus

VUB Kinderuniversiteit is terug van weggeweest. Na twee jaar zonder campusdag door corona kan de Vrije Universiteit Brussel terug rekenen op de passie en inzet van haar onderzoekers. Zij brengen leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar in contact met wetenschap en onderzoek, in unieke workshops op kindermaat. De universiteit kiest er bewust voor om in klasverband te werken, en legt de nadruk op Brusselse scholen.

“Met dit initiatief willen we de interesse en nieuwsgierigheid prikkelen die van nature aanwezig zijn bij kinderen. Door hen kennis te laten maken met wetenschap, onderzoek en onze universiteit geven we hen op een interactieve, leuke manier de boodschap dat ze welkom zijn. Vooral voor kinderen met ouders die zelf niet gestudeerd hebben, is dat een waardevolle boodschap waarvan de impact niet te onderschatten is. Jonge mensen zo een toekomstperspectief bieden verlaagt ook de kans dat ze de schoolbanken vroegtijdig verlaten. Zeker in Brussel zijn hier inspanningen voor nodig.” Sarah Leuridan, projectcoördinator Science Outreach Office VUB.

De ‘studenten’ starten hun campusdag in de aula, waar ze samen worden klaargestoomd voor een dag vol workshops onder leiding van VUB-onderzoekers. Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod, zowel uit de natuur- als menswetenschappen. Zo halen de kinderen DNA uit een kiwi, spelen ze een rechtszaak na, leren ze de werking van Alzheimer, en nog zoveel meer! Na een pittige dag vol workshops studeren de leerlingen af aan de kinderuniversiteit, en wordt dat meteen gevierd met een diploma-uitreiking door Dempsey Hendrickx, beter bekend als Vince uit de Buurtpolitie.

Wetenschap in het basisonderwijs is niet vanzelfsprekend, aangezien het grootste deel van de leerkrachten niet opgeleid is binnen specifieke vakken. De VUB ondersteunt daarom met de werking van VUB Kinderuniversiteit leerkrachten lager onderwijs in het warm maken van kinderen voor wetenschap. Kinderen op jonge leeftijd motiveren voor een wetenschappelijke carrièrekeuze is geen overbodige luxe. Studiekeuzes worden al vroeg in het schooltraject gemaakt. Jongeren aanzetten tot hogere studies vergroot bovendien aanzienlijk hun kansen op werk.

In het najaar worden de workshops hernomen, en kunnen klassen zich ook inschrijven voor individuele workshops. Hierbij komen de onderzoekers naar de Brussels scholen. De VUB kinderuniversiteit voorziet ook kindvriendelijke lespakketten – gratis te downloaden op www.vubkinderuniversiteit.be. Met deze kant-en-klare lespakketten kunnen leerkrachten zelfstandig met wetenschap aan de slag in de klas

VUB Kinderuniversiteit kadert in de bredere werking van de Science Outreach Office verbonden aan de VUB. Zij lanceerden eerder al projecten zoals RoboCup Junior, Hoogvliegers en de Brusselse Wetenschapsbox om kinderen enthousiast te maken voor wetenschap. Hiermee bereikt de Vrije Universiteit Brussel intussen duizenden jongeren. Het project wordt gerealiseerd met de steun van VUB-alumni en het fonds Immobel, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

 

Programma op dinsdag 3 mei

09:20–09:35 Onthaal (ingang Nelson Mandela)

09:35– 09:50 Welkomstactiviteit (Aula Q.B)

10:00–11:45 Workshopreeks 1
​- Alzheimer: herinneringen in de hersenen
​- Diabetes: verstandige gebruiker van suiker
​- Robot-technologie kan mensen helpen genezen
​- De computer: een digitale microscoop
​- Red de planeet met wat je eet (1)
​- Hoe maak je van jouw computer een superheld?

11:45–12:45 Lunchpauze (studentenrestaurant)

12:45–14:30 Workshopreeks 2
​- De rechtbank: Ludo en Pepijn vs. dierenarts De Kat
​- Werking van het menselijk lichaam (labo)
​- Haal DNA uit een kiwi
​- Techniek en mechanica in 3D
​- Het lichaam: onze botten en spieren
​- Red de planeet met wat je eet (2)

14:30–15:00 Tussendoortje & klasfoto’s met Dempsey(U-Residence, foyer)

15:00–15:30 Diploma-uitreiking met Dempsey Hendrickx  (U-Residence, groene zaal)

 

Locatie

Vrije Universiteit Brussel

​Aula Q.B
​Pleinlaan 2
​1050 Elsene
​Neem campusingang 11

U-Residence
​Generaal Jaqueslaan 271
​1050 Elsene
​Neem campusingang 9


Meer informatie over het programma en de workshops:

Sammy Leurs
Projectcoördinator
​Science Outreach Office VUB
[email protected]
​M 0478/96 51 77

 

WE CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel