VUB investeert in honderden zonnepanelen en dakrenovatie op campus Etterbeek

VUB investeert in honderden zonnepanelen en dakrenovatie op campus Etterbeek

Tegen begin december zullen er ca. 680 zonnepanelen met een capaciteit van 370 KWp op de gebouwen B en C van de VUB-campus in Etterbeek liggen. Die komen er na een grondige dakrenovatie. Met deze maatregelen maakt de VUB haar campus energiezuiniger: de zonnepanelen verminderen de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk en de renovatie zorgt voor een betere infrastructuur voor die zonnepanelen. De twee acties kaderen binnen het ambitieuze Klimaatactieplan van de universiteit.

De VUB heeft de ambitie om tegen ten laatste 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Om tegemoet te komen aan de milieu- en klimaatuitdagingen, lanceerde ze het Klimaatactieplan. “Het plan zorgt ervoor dat onze universiteit tegen 2030 tussentijdse doelen realiseert die in lijn liggen met wat nodig is om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Een van de acties die kaderen binnen die doelen, is de installatie van zonnepanelen. De renovatie van de dakbedekking zorgt ervoor dat de zonnepanelen voor een lange tijd kunnen blijven staan, zonder dat men die moet verplaatsen om het dak te vernieuwen”, aldus Maarten Cumps, verantwoordelijke voor het energiebeleid bij de VUB.

Story image

Die renovatie was broodnodig, want er was sprake van waterinfiltratie tot in de bib en lekken tot bij de isolatie. Daarom liet de VUB zo’n 2800 m2 dak behandelen. Dat gebeurde in zones tot op de draagstructuur. Die zijn strategisch ingedeeld zodat ze makkelijk waterdicht konden gemaakt worden. Men brak onder andere het dak tot op het beton af, zoog het grind af en verwijderde de roofing. Ook kreeg het dak een isolatie, om te voldoen aan de huidige isolatiestandaard, op de toplaag en een randafwerking. Die laatste is erop voorzien dat men bij gevelisolatie niet aan het dak hoeft te komen. Ten slotte werd er een witte roofing geïnstalleerd die het binnenklimaat in het gebouw koeler maakt tegenover zwarte dakbedekking. Daardoor is het voor de studenten en het personeel minder warm tijdens de zomer en is het rendement van de zonnepanelen dankzij de lagere temperatuur op het dak hoger.

Story image

Na de grondige renovatie zal de firma Earth ca. 680 zonnepanelen istalleren. Allen samen produceren ze 320 MWh per jaar, wat een equivalent van een verbruik van 100 huishoudens inhoudt. Dat zorgt ervoor dat de VUB jaarlijks 125 ton CO2 minder uitstoot. Voor de campus in Etterbeek komt dit op een vermindering van 2,2% voor jaarlijks elektriciteitsverbruik.


Sam Jaspers
Sam Jaspers Woordvoerder a.i., perscontact wetenschap & onderzoek

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel