VUB host lezing met Nobelprijswinnaar Ben Feringa

VUB host lezing met Nobelprijswinnaar Ben Feringa

The Art of Building Small

Op dinsdag 5 maart brengt Nobelprijswinnaar Ben Feringa op initiatief van het Nobel Prize Outreach (Zweden) een bezoek aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Jette. Hij geeft een Engelstalige lezing met als titel ‘The ART of Building Small’. Tijdens de lezing laat hij het publiek op een toegankelijke manier kennismaken met zijn moleculaire nanotechnologie en moleculaire motoren. Dit onderzoek opent de deuren voor toekomstige revolutionaire toepassingen in verschillende sectoren, onder meer in de geneeskunde en farmacie. Journalisten zijn van harte welkom om de lezing bij te wonen of een interview met de Nobelprijswinnaar af te nemen. Ben Feringa is een gerenommeerd Nederlandse chemicus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2016 ontving hij samen met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart de Nobelprijs voor de Scheikunde voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.

Tijdens The Art of Building Small dompelt Feringa het publiek laagdrempelig onder in de wereld van moleculaire nanotechnologie en moleculaire motoren. In 2011 slaagde Feringa er namelijk als eerste ter wereld in om moleculaire motoren te synthetiseren, waardoor ze blijven draaien onder invloed van ultraviolet licht. Hij bespreekt daarbij ook de praktische toepassingen die potentieel hebben om de medische wetenschap te transformeren. Zo slaagde hij er samen met zijn onderzoeksgroep in om een 'nano-auto met vierwielaandrijving' te ontwikkelen. In de toekomst worden daarmee revolutionaire toepassingen mogelijk, zoals het transport van geneesmiddelen via de bloedbaan naar een heel specifieke plaats in het lichaam. Een voorbeeld hiervan is een antitumormiddel dat werkt in een tumor, maar gezonde weefsels met rust laat. 

Alle VUB-studenten en -academici en ook medewerkers van het UZ Brussel kunnen deelnemen aan de lezing. Er blijkt vooral veel interesse bij studenten Chemie, Ingenieurswetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen, Biomedische wetenschappen, Farmaceutische Wetenschappen en Geneeskunde. Na de lezing krijgt een select publiek van 15 studenten de kans om Ben Feringa persoonlijk te ontmoeten en deel te nemen aan een rondetafelgesprek met de Nobelprijswinnaar.

Vóór de lezing vindt een besloten ontmoeting plaats tussen Ben Feringa, VUB-rector Jan Danckaert en een 10-tal VUB-professoren uit bovenstaande opleidingen.

De lezing kadert in het bredere programma van Nobel Prize Dialogue Brussels. De Nobelprijsdialoog, die wereldwijd wordt gehouden, is een forum voor zowel wetenschappers als niet-wetenschappers om de dialoog tussen de wetenschappelijke gemeenschap en de rest van de samenleving te verdiepen. De Nobelprijsdialoog Brussel 2024 wordt georganiseerd door Nobel Prize Outreach uit Zweden in samenwerking met de European Research Council (ERC).

Avondprogramma in Bozar

’s Avonds vindt in Bozar de Nobel Prize Dialogue Brussels plaats. Tijdens deze avond zullen Nobelprijswinnaars, vooraanstaande denkers, beleidsmakers en onderzoekers samenkomen om de meest urgente kwestie van onze tijd te bespreken. Belangrijke thema's zoals de kracht van verhalen in democratieën, op feiten gebaseerde wereldbeelden, AI en andere technologieën zullen centraal staan.  Ook hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd.

Story image

Praktische info

· 13u00 – 13u10: Verwelkoming door rector Jan Danckaert en het Nobel Outreach Office

· 13u10 – 14u: Lezing ‘The Art of Building Small’ door Nobelprijswinnaar Ben Feringa

· 14u00 – 14u15: Q&A met het publiek

· 14u30 – 15u20: Rondetafelgesprek met studenten (op uitnodiging)

Spreektaal
​De lezing vindt plaats in het Engels. Interviews met Ben Feringa zijn in het Nederlands mogelijk.

Contact
Nathalie Vlaemynck

Verruim je blik op de wereld

Dit initiatief maakt deel uit van het publieksprogramma van de VUB: een programma voor iedereen die vindt dat het anders kan in de wereld en gelooft dat wetenschappelijke inzichten, kritisch denken en dialoog een belangrijke eerste stap zijn om je stempel te drukken op jouw omgeving en wereld.

Als Urban Engaged University wil de Vrije Universiteit Brussel een drijvende kracht van verandering in de wereld zijn. Met ons academisch onderwijs en ons innovatief onderzoek dragen we bij aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en drukken we mee onze stempel op de toekomst.

Creëer mee(r) impact

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck TIJDELIJK AFWEZIG - Woordvoerder en algemeen perscontact

 

WE CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel