VUB-Genderweek: bystander workshop leert studenten en personeel reageren op signalen van grensoverschrijdend gedrag

VUB-Genderweek: bystander workshop leert studenten en personeel reageren op signalen van grensoverschrijdend gedrag

Eerste universiteit in Vlaanderen die initiatief organiseert

Maandag 8 maart 2021, op Internationale Vrouwendag, start de Genderweek aan de VUB. Die wordt ieder jaar georganiseerd door het RHEA, het expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit, en omvat een hele week aan activiteiten en initiatieven in het kader van gendergelijkheid. In workshops en lezingen gaat de universiteit niet alleen op zoek naar oorzaken en remedies voor genderdiscriminatie, maar gaat het ook over representatie in de filmindustrie, gender en diversiteit in het Europees Parlement, genderspecifiek onderzoek etc. Daarbinnen is de VUB de eerste universiteit in Vlaanderen die een bystander workshop organiseert, waarin zowel VUB-studenten als -personeel leren alert te zijn voor en reageren op signalen van grensoverschrijdend gedrag.

 

Binnen de Genderweek van de VUB organiseert de universiteit een bystander workshop voor haar personeel en studenten. Met de workshop, die een uur zal duren, wil de VUB hen informeren over grensoverschrijdend gedrag. Ze leren er signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in hun omgeving herkennen en wat ze kunnen doen als collega of medestudent om ervoor te zorgen dat het gedrag stopt.

“Met de bystander workshop wil de VUB een duidelijk signaal geven dat de verantwoordelijkheid van een veilige en verwelkomende campus ligt bij iedereen die daar werkt en studeert. De boeiende én broodnodige bystander workshop leert de hele VUB-community alert te zijn voor signalen van grensoverschrijdend gedrag en hoe ze daarop adequaat kunnen reageren”, vertelt Nellie Konijnendijk van het VUB equality team. 

 

Genderweek voor gendergelijkheid

De Genderweek van de VUB legt de nadruk op gender, diversiteit en dynamieken van inclusie en exclusie. “Het idee dat een genderweek alleen voor vrouwen is, is achterhaald. Dit thema is voor iedereen interessant, omdat iedereen een gender heeft en iedereen wel geconfronteerd wordt met de verwachtingen en privileges die daaraan zijn verbonden. Voor de bystander workshop hebben we bijvoorbeeld expliciet aan mannen in leiderschapsposities gevraagd deel te nemen, omdat het juist zo belangrijk is dat zij deel zijn van de oplossing. Zowel voor de studenten- als medewerkers-workshops hebben zich veel mensen ingeschreven, waaronder de personeelsdirecteur en een aantal decanen, dat toont hoe serieus we met dit thema bezig zijn aan de VUB en hoe breed dit gedragen wordt”, aldus Nellie Konijnendijk.

De workshops vinden plaats op dinsdag 9 maart.  

 

Volledig programma (zie https://rhea.research.vub.be/nl/events)

  • Maandag 8 maart om 20 uur, lezing door Anita Allen, 'Privacy Through the lenses of race and gender' - in samenwerking met Crosstalks, Kaaitheater en deBuren
  • Dinsdag 9 maart om 12 uur, Bystander workshop voor personeel
  • Dindag 9 maart om 17 uur, Bystander workshop voor studenten
  • Dinsdag 9 maart om 19u30, Lezing door Samira Rafaela, 'To defy prejudice within the European Parliament'
  • Woensdag 19 maart om 19u30, Lezing door prof. Verstraelen en prof. Laan met getuigenissen door vulvodynie patiënten 'Verborgen leed: als je vulva pijn doet: een inkijk in het leven van vulvodynie patiënten' in samenwerking met de Vulvodynie Lotgenotengroep (EVENT VOLZET)
  • Donderdag 11 maart om 20 uur, Filmavond 'Burkinabè Rising'
  • Vrijdag 12 maart om 13 uur, ‘Horizon Europe and gender research: get ready’: info sessie over nieuwe gender vereisten in Horizon Europe projecten
  • Vrijdag 12 maart om 14 uur, ‘Engage with women in academia’
  • Vrijdag 12 maart om 19u30, Debat over de rol van vrouwen in de film met Cecilia Verheyden en Frederike Migom - in samenwerking met Brussels Art Platform

Voor meer informatie contacteer Nellie Konijnendijk via persrelaties VUB.

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel