VUB geeft studenten een ideeënplatform

VUB geeft studenten een ideeënplatform

Belgische startup CitizenLab lanceert VOX.VUB

Via een gloednieuw online inspraakplatform kunnen studenten en personeel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vanaf vandaag hun stem laten horen bij het beleid van de universiteit. VUB en de Belgische startup CitizenLab hielden gisteren VOX.VUB boven het doopvont. De universiteit wil als eerste Vlaamse universiteit zowel personeel als studenten actiever betrekken bij haar beleid met een online platform als proeftraject.

Op VOX.VUB kunnen studenten én personeelsleden samen hun ideeën delen om de universiteit nog beter te maken. Het platform biedt een positieve ruimte aan waarin elk lid van de VUB-gemeenschap constructieve suggesties kan doen over hoe het VUB beleid, haar diensten, faciliteiten en communicatie verder kan verbeterd worden. Op die manier wil het aanvulling vormen op bestaande info-, contact- en meldpunten en een hulpmiddel aanbieden voor bestaande werkgroepen die een participatieve aanpak willen hanteren. Het gaat om een proeftraject, waarbij de universiteit nu eerst de studenten proberen te betrekken.

VOX.VUB maakt deel uit van een breder participatief traject aan de Vrije Universiteit Brussel. Specifiek is dit platform bedoeld om participatie eenvoudiger te maken en aan te moedigen. Iedereen die actief is aan de VUB - studenten en personeel - kan erop terecht, om concrete en positieve veranderingen in het VUB-beleid en de werking te realiseren.

De VUB en CitizenLab nodigen iedereen die actief is aan de VUB uit om een kijkje te komen nemen op het platform en zich te registreren op vox.vub.be. VOX.VUB staat ook open voor nieuwe initiatieven in de toekomst.

 

 Innovatief inspraakbeleid

De drie oprichters van de de Brusselse startup CitizenLab, Aline Muylaert, Wietse Van Ransbeeck en Koen Gremmelprez, zijn alledrie alumni van de VUB en dus erg trots dat ze dit traject mee kunnen opstarten. “Online inspraak maakt het laagdrempeliger om als student je stem te laten horen. We zijn vereerd dat onze alma mater samen met ons de stap zet naar een innovatief inspraakbeleid”, aldus Wietse Van Ransbeeck.

Het VOX.VUB-platform werd officieel gelanceerd op VUBrusselt (22 februari), een event georganiseerd door de Studentenraad van de VUB. Op dat event worden studenten uitgenodigd om Brussel te komen ontdekken. Dit jaar stond het event in het kader van het thema studentenparticipatie en daar mocht het nieuwe online participatieplatform niet ontbreken.

Meer info

CitizenLab: Wietse Van Ransbeeck (CEO): +32 474 86 74 35
VUB: Sicco Wittermans (persverantwoordelijke): +32 2 629 21 37
SMIT: Lizzy Bleumers (senior researcher): +32 629 16 47

Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel