VUB-expertenlijst Autosalon

VUB-expertenlijst Autosalon

Brussel, vrijdag 13 januari 2022 - Het 100e Autosalon gaat morgen van start. In dit overzicht reiken we een aantal VUB-experts (en hun contactgegevens) aan op onderwerpen gerelateerd aan de auto-industrie.

Elektrische wagen en accu

Waarom worden bedrijfswagens in sneltempo elektrisch? Hoe werken elektrische batterijen? Wat is de publieke opinie over elektrische wagens? Welke alternatieven zijn er voor wagens bij woon-werkverkeer? Wat zijn de voor- en nadelen van elektrische wagens? Wat is het verschil tussen een benzinewagen, een dieselwagen en een elektrische wagen? Wat zijn de struikelblokken voor elektrisch rijden? Is een batterij milieuvriendelijker? Rijden we binnenkort allemaal elektrisch?

Peter Van den Bossche
peter.van.den.bossche@vub.be
​0475/60 63 74


Toekomst mobiliteit

Zullen milieumaatregelen zoals lage emissiezones ervoor zorgen dat benzine- en dieselwagens verdwijnen? Is België qua infrastructuur (bv laadpalen) voldoende voorbereid op elektrische wagens? Zullen autodeelwagens in de toekomst aan populariteit toenemen? De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2029 enkel nog elektrische wagens in te schrijven, is dat haalbaar?

Cathy Macharis
cathy.macharis@vub.be
​0479 39 55 49


Psychologie van de consument

Wat is de psychologie achter het autokeuzeproces? Wat zijn de neveneffecten van een auto kopen (bv. Als je een auto wil kopen, zie je plots alleen maar auto’s van bepaalde merken voorbijrijden. Hoe komt dat)? Hoe kan men de automobilist nudgen naar beter rijgedrag?

Frank Van Overwalle
frank.vanoverwalle@vub.be
​0499 26 62 49

Robotica in de auto-industrie

Hoe werkt een zelfrijdende auto? Zijn deze in opmars? Zullen er in de toekomst meer robots zijn die auto’s maken? Hoe worden robots in de auto-industrie ingezet? Zal de auto-industrie in de toekomst volledig geautomatiseerd zijn? Is het gebruik van robots veilig? Welke veiligheidsprocedures zijn er bij robotica in de auto-industrie? Wat is het verschil tussen menselijke arbeid en die van een robot? Wat kan er allemaal geautomatiseerd worden? Wordt Tesla een roboticabedrijf? Wat zijn de voor- en nadelen van robotica in de auto-industrie?

Bram Vanderborght
bram.vanderborght@vub.be
​0486 52 29 62

Joost Geeroms
joost.geeroms@vub.be
​0484 40 29 58


Economie

Waarom haken particulieren vaker af voor het kopen van een auto? Waarom wint de bedrijfswagen aan populariteit? Heeft het nog zin om een diesel- of benzinewagen te kopen of gaat men beter voor elektrisch? Welke soort wagen is op dit moment de goedkoopste keuze? Wat is het effect van inflatie op autoverkoop? Is het economisch voordeliger om gebruik te maken van een deelauto? Hoe zit het met de verkoop van tweedehandsauto’s? Welke auto is het goedkoopst: benzine, diesel of elektrisch? Wat met de hoge energieprijs?

Michael Dooms
Michael.Dooms@vub.be
​0477 60 61 32

Nathalie Vlaemynck
Nathalie Vlaemynck Woordvoerder en algemeen perscontact (beschikbaar op maandag, dinsdag en woensdagvoormiddag)

 

 

CO
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel