VUB-eredoctoraten voor wetenschapspopularisator Ann Druyan, kunstenaar William Kentridge, politicus Pierre Kompany, en Antoni Ribas en Thierry Boon, wereldautoriteiten op het gebied van immuuntherapie

VUB-eredoctoraten voor wetenschapspopularisator Ann Druyan, kunstenaar William Kentridge, politicus Pierre Kompany, en Antoni Ribas en Thierry Boon, wereldautoriteiten op het gebied van immuuntherapie

Uitreiking in teken van verbinding

Met een vertraging van anderhalf jaar door de coronacrisis reikte de Vrije Universiteit Brussel op deze woensdagavond op 17 november de vijf eredoctoraten uit, die ze in het jaar 2020 had toegekend. De eredoctoraten worden uitgereikt aan wetenschapspopularisator Ann Druyan, aan kunstenaar William Kentridge, aan politicus Pierre Kompany en aan Antoni Ribas en Thierry Boon, wereldautoriteiten op het gebied van immuuntherapie, een baanbrekende aanpak van kanker. Deze uitreiking van de eredoctoraten staan in het teken van verbinding.  Ze werden samen uitgereikt met de Erasmushogeschool Brussel, Universiteit Gent, University of the Western Cape in Zuid-Afrika, Brussels Parlement, UZ Brussel en Université libre de Bruxelles (ULB).

In de bijlagen vindt u de diploma's van de laureaten en de openingsspeech van rector Caroline Pauwels. In de VUB press room wordt het persbericht geactualiseerd met foto's van het event.

 

Verbinden

De VUB benadrukt haar verbondenheid met instanties in Brussel, Vlaanderen en de wereld. Daarom reikt de universiteit ook elk eredoctoraat uit met een partnerinstelling.

VUB-rector Caroline Pauwels: “De nieuwe doctores honoris causa komen uit de meest uiteenlopende sectoren, maar ze hebben een ding gemeen: ze verbinden. Dat is wat de wereld vandaag nodig heeft, mensen die de hand reiken naar de ander. Die niet zoeken naar verschillen, maar naar overeenkomsten. Mensen die naar elkaar willen luisteren.”

Voor hun uitzonderlijke vriendschap, die aantoont dat vergiffenis en verbondenheid ook mogelijk zijn na rampzalige gebeurtenissen stonden Koenraad Tinel en Simon Gronowski ook nog eens in de schijnwerpers tijdens deze ceremonie. Vorig jaar in maart werd ook hen een eredoctoraat toegekend, een gezamenlijk eredoctoraat van de VUB en de ULB in het teken van de 50ste verjaardag van de VUB en het feestjaar 2019-2020. Zij ontvingen dit eredoctoraat tijdens de Academische Opening in september 2020.

De uitreiking werd extra speciaal omdat ze in de Koninklijke Muntschouwburg plaatsvond en de wereldberoemde componist Dirk Brossé optrad als gastdirigent van het VUB-orkest onder leiding van Jurgen Wayenberg. De receptie achteraf werd vanwege COVID geannuleerd.

 

De eredoctoraten

Ann Druyan

Samen met Erasmushogeschool Brussel

Ann Druyan is een Amerikaans schrijfster en producent van programma's over kosmologie en wetenschapspopularisering. Ze was gehuwd met kosmoloog en wetenschapscommunicator Carl Sagan die in 1996 overleed. Ann Druyan was destijds creatief directeur voor het NASA Voyager Interstellar Message Project. Het was via Voyager 1 dat Carl Sagan de intussen beroemde foto van de “Pale Blue Dot” liet maken. Dat is een foto van de aarde, genomen vanop zes miljard kilometer. Op die afstand is de aarde niet veel meer is dan een heldere stip ter grootte van een pixel. Sagan besefte de iconische waarde van een dergelijke foto. De foto symboliseert de enorme omvang van de ruimte en relativeert de impact die de mensheid heeft in het heelal. En benadrukt dat we geen planeet B hebben. Met dit in het achterhoofd blijft Ann Druyan zich inzetten voor wetenschapspopularisering. Haar geesteskind is de docuserie over het heelal, Cosmos, waarvan de eerste reeks wereldwijd op National Geographic is uitgezonden. Op 9 maart lanceert NG de nieuwe reeks, Cosmos: Possible Worlds, wereldwijd in tientallen landen. Het is haar overtuiging dat als meer mensen geïnteresseerd geraken in wetenschap, we tot een betere en meer kritische samenleving zullen komen.

 

William Kentridge

Samen met Universiteit Gent en de University of the Western Cape in Zuid-Afrika

William Kentridge is een filmmaker, tekenaar en beeldhouwer. Ondanks het feit dat hij in 1955 in Johannesburg in het blanke milieu geboren is, werd hij vanaf het begin blootgesteld aan de gevolgen van de politieke situatie (apartheid) in zijn land. Zo trad zijn vader op als advocaat voor Nelson Mandela. William Kentridge verwijst in zijn werk regelmatig naar deze troebele periode uit de geschiedenis van zijn land. Hij is graag gezien in België. Voor de Munt maakte hij een opmerkelijke opera-enscenering ‘De Toverfluit’ (2005) van W.A. Mozart. In Bozar werd zijn stuk Ubu and the Truth Commission opgevoerd. En ook met KunstenFESTIVALdesArts heeft hij een intense band.

 

Pierre Kompany

Samen met het Brussels Parlement

Spontaan associeert iedereen hem met zijn zoon Vincent, maar Pierre Kompany (71) is zelf ook een bijzonder figuur. Getekend door het regime van Mobutu in Congo kwam hij in 1975 als ‘sans papier’ in België aan. Ruim 40 jaar later is hij de eerste zwarte burgemeester van België (in de Brusselse gemeente Ganshoren). Hij is het bewijs dat België erin slaagt om stilaan zijn koloniaal verleden achter zich te laten. Zelf heeft hij nooit zijn afkomst verloochend, maar tegelijk spreekt hij met veel respect over zijn nieuwe thuisland.

 

Antoni Ribas en Thierry Boon

Samen met UZ Brussel

Antoni Ribas is een wereldautoriteit op het vlak van het klinisch onderzoek naar immuuntherapie, meer in het bijzonder voor de behandeling van maligne melanoomkanker. Hij is één van de meest geciteerde wetenschappers in zijn domein.

Thierry Boon is specialist in immunologie, is emeritus hoogleraar van de "Université Catholique de Louvain" en gewezen directeur van de Brusselse tak van het Ludwig Instituut voor Kankeronderzoek en het "Institut international de Pathologie cellulaire et moleculaire" ('Institut de Duve'). Hij is een internationaal erkende autoriteit op het gebied van kankeronderzoek en laureaat van talrijke prestigieuze prijzen, waaronder de Francqui Prijs (1990) en de Prijs Louis Jeantet (1994).

 

Koenraad Tinel en Simon Gronowski

Samen met de Université libre de Bruxelles (ULB)

Koenraad Tinel (1934) is een Belgische beeldhouwer en tekenaar. Simon Gronowski (1931) is doctor in de rechten, advocaat aan de Brusselse balie en jazzpianist.

De beide heren zijn nauwe vrienden en dat is gezien hun verschillende afkomst geen logisch gegeven. Simon Gronowski kon tijdens de oorlog ontsnappen uit de treinwagon die hem als 11-jarige naar het vernietigingskamp in Auschwitz bracht.  Koen Tinel groeide op in een Vlaams gezin met erg veel sympathie voor de SS. Hun uitzonderlijke vriendschap is een krachtig symbool van hoop, geluk en vrede.

 

CO
Contacteer ons
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Sicco Wittermans
Sicco Wittermans Woordvoerder en persrelaties Vrije Universiteit Brussel
Over Press - Vrije Universiteit Brussel

volg ons op twitter @VUBrussel


De Vrije Universiteit Brussel is een internationaal georiënteerde universiteit in Brussel, het hart van Europa. Door het afleveren van hoogstaand onderzoek en onderwijs op maat, wil de VUB een actieve en geëngageerde bijdrage leveren tot een betere maatschappij.

De Wereld Heeft Je Nodig

De Vrije Universiteit Brussel neemt haar wetenschappelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheid met liefde en daadkracht op. De VUB lanceerde daarom het platform ’De Wereld Heeft Je Nodig’.  Hier worden rond zes P’s ideeën, acties en projecten samengebracht, opgestart en uitgebouwd. De eerste P staat voor People, want daar draait alles om: mensen gelijke kansen geven, welvaart, welzijn, respect. Peace staat voor het bestrijden van klein en groot onrecht in de wereld. Prosperity gaat armoede en ongelijkheid te lijf. Planet staat voor acties rond biodiversiteit, klimaat, luchtkwaliteit, dierenrechten ... Met Partnership zoekt de VUB samenwerkingen om de wereld een betere plaats te maken. De zesde en laatste P is van Poincaré, de Franse filosoof Henri Poincaré aan wie de VUB haar leuze ontleent, dat het denken zich aan niets mag onderwerpen, behalve aan de feiten zelf. De VUB is een 'urban engaged university’, sterk verankerd in Brussel en Europa en werkend volgens de principes vrij onderzoek. www.vub.be/dewereldheeftjenodig

Press - Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
1050 Brussel