VUB en ULB richten Brussels Institute for Advanced Studies (BrIAS) op
Radicaal interdisciplinair, internationaal en maatschappelijk relevant – Eerste BrIAS-reeks over voedsel, klimaat en duurzaamheid
Na de voorbereidende jaren en de coronajaren lanceert BrIAS haar website en schittert sinds begin dit jaar met een grote internationale en interdisciplinaire reeks over voedsel, klimaat en duurzaamheid.
Frank Deconinck, co-directeur BrIAS: “BrIAS ontstond in 2018 als deel van het Usquare-project van VUB en ULB. Een Institute for Advanced Studies is een beproefd instrument om onderzoekers van hoog niveau aan te trekken, want zulke instituten zijn vaak kweekvijvers van ideeën, zonder enige filosofische of politieke beperking. Gesitueerd in Brussel, zelf een lappendeken van verschillende socio-economische en culturele omgevingen, wil BrIAS een echte bruggenbouwer zijn tussen verschillende disciplines en verschillende milieus.”
Co-directeur Serge Jaumain vult aan: “BrIAS is dus zeker niet zomaar het zoveelste IAS. In lijn met de tradities van de ULB en de VUB kiest BrIAS namelijk resoluut voor onderwerpen met belangrijke potentiële maatschappelijke effecten en zoekt ook actief naar verbinding buiten het puur wetenschappelijke veld.”
Voedsel, klimaat en duurzaamheid – interdisciplinair en internationaal
Sinds januari kan BrIAS met haar fellowship schitteren en komen wetenschappers uit de hele wereld samen in Brussel. Het thema is The past, present and future of food, climate and sustainability. Uit een breed spectrum van disciplines werken 28 hoogstaande wetenschappers van over de hele wereld nog tot aan de zomer rond dit onderzoeksthema. Er is inbreng van wetenschappers uit de landbouwwetenschappen, antropologie, archeologie, biologie, biotechnologie, chemie, ecologie, economische botanie, economie, etnografie, geschiedenis, hydrologie, recht, geneeskunde, politieke wetenschappen, sociologie en stadsstudies. Daarnaast worden er ook beleidsmakers, NGO's, startups en ondernemingen op lokaal, nationaal en supranationaal niveau betrokken.
Zo zijn er voordrachten of workshops over voedingsgewoonten uit het verleden of de uitdagingen waarmee de landbouw vandaag te maken heeft. Hoe kan men zich voeden uit de natuur tijdens noodsituaties zoals een oorlog is ook een thema.
Het academische programma is onderverdeeld in vier subthema’s gekoppeld aan VUB- of ULB-onderzoeksexpertise:
- Klimaatverandering en samenleving in de afgelopen twee millennia
- Voedsel voor planten - afval voor voedsel?
- Voedselsystemen en "green deal"-beleid in en buiten Europa
- Landbouw en voedselconsumptie in Noordoost-Afrika (6000 v.Chr. - heden)
U vindt het volledige programma met meer achtergrondinformatie over de inhoud van de lezingen in bijlage
Contact:
Frank Deconinck
0475 66 84 98
Serge Jaumain